Dr.Csizmazia

Közlemény

 Szerző: - 18:07   Közlemény bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
máj 162018
 

Az EU május 25-én hatályba lépő Adatvédelmi Rendelete miatt, kérem azokat a Szülőket, akik továbbra is igényt tartanak Hírlevelünkre, legyenek szívesek ismét feliratkozni ide kattintva. A feliratkozáshoz kizárólag egy élő e-mail cím megadása szükséges! A korábban feliratkozottak adatait május 24-én végleg törölni fogjuk 2018. május 16-án töröltük.

 

Ismét a kullancsokról

 Szerző: - 10:08   Ismét a kullancsokról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Már 272018
 

Néhány esztendeje írtam a kullancs terjesztette betegségekről, mivel már tart a rajzásuk, célszerű ismét elővenni a témát.

A kullancs egész évben jelen van környezetünkben, potrohában kórokozókat hordozhat, amelyek csípéssel az emberi szervezetbe jutva, betegségeket okozhatnak. Elsősorban az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusát és a Lyme-betegséget okozó spirochaetát terjesztő rovarok jelentenek ránk veszélyt.

Nemcsak erdőn, mezőn kiránduláskor, hanem parkokban, kertekben is ki vagyunk téve csípésnek! Hogyan védekezzünk?

 • Lehetőleg viseljünk zárt ruházatot, például a nadrág szárát tűrjük be a lábbelibe (stb.).
 • Fújjuk be magunkat kullancsriasztóval, kiválasztásakor kérjük kezelőorvosunk, gyógyszerészünk tanácsát.
 • Esténként alaposan vizsgáljuk meg bőrünket.
 • Ha kullancsot találunk, ne essünk pánikba! Teendők: kullancscsipesz beszerzése, a rovart nyakánál fogva, egy határozott mozdulattal felfelé húzzuk ki. Ha a szájszerve (feje) bennmarad, nem jelent veszélyt. Soha semmit ne kenjünk a rovarra, ne “fullasszuk meg”, mert a potrohában lévő kórokozókat előbb belénk üríti!
 • Hosszabb ideig figyeljük a csípés helyét, ha bőrpírt látunk, amely esetleg körkörösen növekszik, fényképezzük le és minél előbb forduljunk orvoshoz.
 • Az agyvelőgyulladás megelőzése céljából fontoljuk meg a védőoltás beadatását. Oltási sorozatot adunk, az első két évben három vakcinával végzünk alapimmunizálást, először három év múlva, majd ötévente szükséges egy oltásból álló emlékeztető. (Ezek esedékességét nekünk kell figyelnünk.) Több mint húsz éve oltunk, a vakcina megbízható.

A Lyme-kór antibiotikummal tökéletesen gyógyítható, azonban nagyon nem mindegy, hogy melyik készítményt, milyen hosszan és mekkora dózisban használjuk. Kezeletlenül évekig tartó lefolyású, nagyon változatos tünetekkel járó, aljas betegségről beszélünk. Éppen ezért, jó ha tájékoztatjuk orvosunkat az esetleges csípés helyéről és idejéről.

Házi kedvenceinket kullancsriasztó nyakörvvel védjük.

A járvány és tanulságai

 Szerző: - 10:44   A járvány és tanulságai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 302018
 

Hetek óta vezető téma a híradásokban, hogy kitört az influenzajárvány. Az Egyesült Államokból 37 gyermek haláláról érkezett hír. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Még nem látjuk, hogy mikor lesz vége, de a rendeléseinket felkereső páciensek száma is folyamatosan emelkedik. 

Minden ilyen hír joggal kelt rémületet. Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünket elkerülje a betegség? Egyáltalán, influenzajárvány miatt nő a betegforgalom?

Kezdjük az utóbbival! Az influenzabetegségnek jól leírható tünetei vannak, azonban egyik sem annyira jellegzetes, mint például a bárányhimlő esetében jól ismert bőrelváltozás. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben csak gyanítjuk az influenzát. Ma az orvostudomány egén fényes állócsillagként ragyog az “evidence based” – rossz fordítással – “tényeken alapuló” gyógyítás. Ha ragaszkodunk szent tehenünkhöz, valamennyi esetben mikrobiológiai diagnózisra lenne szükség, azaz a vírus kimutatására az orr- és garatváladékból és/vagy a vérből az ellenanyagok mérésére. Ezek a vizsgálatok azonban nehezen érhetők el. Ugyanakkor járványügyi okokból végeznek ilyeneket, ha kimutatható a vírus, abból következtetni lehet arra, hogy a népesség megbetegedéseiben kóroki szerepe van. A gyógykezelést azonban alig befolyásolja. A helyzetet nehezíti, hogy számtalan vírus kering, amely hasonló tüneteket okoz, mint az influenza.

Hogyan gyógykezeljük a betegséget? Olyan gyógyszerünk nincs, amely megakadályozná a vírus gazdaszervezetben történő szaporodását! Ezért a tünetek után megyünk, megpróbáljuk a szövődményeket megelőzni. Fontos kérdés a lázcsillapítás. Figyelmükbe ajánlom honlapomon régóta elérhető szakmai állásfoglalást erről. Alapvető az ágynyugalom, a bőséges folyadékbevitel és a gyakori szellőztetés. Fokozott figyelmet fordítsunk mind a beteg, mind a környezetében élők személyes- és szájhigiéniájára! Lohasztó orrcseppek javíthatják az orrlégzést és a közérzetet. A köhögés szinte mindig megjelenik, a csillapító, nyákoldó és köptető szerek helyesen alkalmazva szintén gyorsíthatják a kórlefolyást, de ne felejtsük el, a köptetők kezdetben felerősítik a köhögést, de az a cél, hogy a szervezet így szabaduljon meg a pangó váladékoktól. A bélcsatorna az egyik legnagyobb immunszervünk, érdemes néha probiotikumokat alkalmaznunk. Az étrend álljon könnyen emészthető táplálékokból, inkább gyakrabban adjunk keveset enni, még fontosabb a folyadékbevitel. Sajnos az influenzának lehetnek szövődményei, elsősorban bakteriális fertőzések: középfül- és arcüreggyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás. Ilyenkor lépnek a képbe az antibiotikumok.

Az influenzának nem gyógyszere egyetlen antibiotikum sem! Ha indokolatlanul rendeljük, azzal a betegnek ártunk, elhúzódóvá tehetjük a kórlefolyást. Tévhit, hogy az antibiotikumok megelőzik a bakteriális szövődményeket! Az indokolatlan antibiotikum használat hosszútávon azt eredményezheti, hogy a baktériumok kialakítják velük szemben az ellenállást, 5-10-20 év múlva nem lesznek hatékonyak (mint azzal szembesülhetünk az Afrikából Európába hurcolt tuberkulózis esetén, a hagyományos gátlószerek – speciális, TBC-re ható antibiotikumok – mára teljesen hatástalanok).

Hogyan előzhetjük meg? Röviden: védőoltással, amelynek beadása a későőszi hónapokban optimális. Persze sokan rettegnek az oltástól, mert így “mikrocsipet nyomunk be”, meg “betegebb lesz tőle”, mint a vírustól. Elérhető olyan vakcina, amely a vírus fehérjeburkának egy jellemző szakaszát tartalmazza, ezáltal az immunrendszer megindítja az ellenanyagválaszt, a vadvírus szaporodását azonnal blokkolja. Ha az oltás nem tartalmazza az örökítőanyagot, nincs szaporodás, nincs oltási betegség! Környezetemben élő szeretteim és jómagam is megkaptuk az oltást, mindenféle kellemetlen reakció nélkül! Elkeserítő, hogy a Tisztiorvosi Hivatal által díjtalanul beadható vakcinát is csak krónikus betegeink töredéke kéri, pedig ők fokozottan veszélyeztetettek. Pedig ez lenne a megelőzés szinte egyetlen módja!

Gyermekeink közösségbe járnak. A helyi sajtóban “Miért nem tiszteled a gyermekedet?” címmel megjelent egy írás, amelynek minden betűjével egyetértek!!! Beteg gyermeknek nincs keresnivalója a közösségben. Jó ha tudjuk: az influenza már a lappangási szakban is fertőz, majd a betegség végén, mikor a szervezet immunrendszere elhárította a bajt, jóval védtelenebb más kórokozókkal szemben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha úgy látjuk, a gyerekben bujkál valami, ne vigyük bölcsődébe, óvodába, iskolába, a betegség után se siessünk, várjuk meg a teljes gyógyulást. Nincs annyi tananyag, amely nem pótolható, az egészség azonban pótolhatatlan. Őszre vértezzük fel magunkat az oltásokkal kapcsolatos információkkal, de ne csak azokat a honlapokat olvassuk, amelyek pl. mikrocsipek beültetésével vádolják az orvosokat, hanem szakmailag kompetens helyeket is nézzünk meg, íme egy ezek közül!

Szoptass, Magyarország!

 Szerző: - 12:11   Szoptass, Magyarország! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 142018
 

„Nem a természetes dolgokon kellene civakodni, mindannyiunkat biztos, hogy legalább megpróbált szoptatni édesanyánk, a természetellenes magatartásformákon kellene bölcsen, irgalmas szeretettel vitáznunk!! Minden szoptató édesanya előtt nagy tisztelettel meghajtom a fejemet, még akkor is, ha illendően az Isten oltára előtt, a templomban táplálja gyermekét!”

Böjte Csaba

Breastfeeding

Védőnő kollégáinkkal karöltve, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük az édesanyákat és világra jöttük első pillanatától a csecsemőket a szoptatás és a szopás, az anyatejes táplálás gyönyörűségének átélésében! A szoptatás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni,  védőnők már a várandósság ideje alatt felkészítik az anyákat, ám ugyanennyire fontos lenne, hogy a lányokat édesanyjuk, nagyanyjuk, az iskolai oktatás megismertesse azzal a csodával, amelyet a szoptatás jelent édesanyának és gyermekének!

Nagyon hosszan lehetne sorolni a szoptatás előnyeit, pozitív hatásait, mind a csecsemő, mind az anya mentális állapotára, fejlődésére; oldalakon beszélhetnénk arról, hogy 6 hónapos életkoráig a kisbaba számára kizárólag az anyatej megfelelő táplálék, ha megvalósulna az ideális szoptatás, akkor évek múltával mennyivel kevesebb krónikus beteget kellene kivizsgálástól kivizsgálásig, gondozástól gondozásig hurcolni, hogy mennyivel kevesebb pénzt hagynánk a gyógyszertárakban. Arról is sok szó eshetne, mennyi tévhitet kellene eloszlatnunk, a “vizes a tejem”, meg a “hasmenése van a tejemtől” sokszor hallott ostobaságoktól kezdve, a szopáskészséget rontó dudlinak a gyermek szájába tuszkolásán át…

Ma, amikor szinte mindenki a világhálóról tájékozódik – csak laikusként nehezen tudja megkülönböztetni a káros, helytelen és helyes információkat -, szeretnék néhány, a gyakorlatban is használható oldalt ajánlani.

Írásom címét az egyik hetilapból vettem át, íme a teljes cikk, amelyet feltétlenül ajánlok elolvasásra, sok káros jelenséget leleplez. Ezrével vannak a világhálón anyagok, amelyek tökéletes, tudományosan megalapozott, a szoptató anyákat és a problémáik megoldását segítő információkat tesznek közkinccsé, kiemelném a La Leche Liga Magyarország oldalát, ha valaki csak innen indul el, ebből tájékozódik, máris kezébe kapta azt a kulcsot, amellyel nyílik az igazság ajtaja! Egyetlen könyv, világhálós írás, praxishonlap sem pótolja a védőnőket, akik teljesen személyre szabott segítséget és támogatást képesek nyújtani. Ám ha ez sem elég, elérhető közelünkben, Siófokon, az a szoptatási ambulancia, amely akár telefonon, akár személyesen átsegítheti minden szoptató anyát nehézségein!

Lehet, egyszerűbb megoldásnak tűnik felíratni, kiváltani és elkészíteni a tápszert, de a kárt, amelyet ezzel mind gyermekünk, mind saját magunk számára okozunk, lehetetlen felmérni, vagy előre látni! Természetesen vannak esetek, amikor az anya képtelen szoptatni mert olyan krónikus betegségben szenved, mert szoptatás alatt nem adható gyógyszert kénytelen szedni, stb., azonban az objektív szoptatásképtelenségen kívül, a legtöbb akadály erős akarattal és megfelelő, szakszerű segítséggel elhárítható! Kérem higgyék el, minden erőfeszítést érdemes megtennünk a cél érdekében, később ezek ezerszer megtérülnek!

Befejezésül két gondolat. Örömmel fogadnám, ha praxisunk elektronikus levelezési címére (doktorcsp1’kukac’gmail.com) küldenének olyan könyv-, és/vagy cikkajánlót (írott, vagy elektronikus felületen megjelentet), amelyből hasznos információkat merítettek.

Megváltoztattam praxishonlapom megjelenését, úgy gondolom, a fekete színnek még akkor is rossz üzenete volt, ha amúgy a házi gyermekorvoslás a végnapjait éli.

A D-vitamin jelentősége

 Szerző: - 11:51   A D-vitamin jelentősége bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 132018
 

2012-ben elvégzett tudományos felmérés megállapította, hogy áprilisra a magyar népesség mindössze hat százalékának megfelelő a D-vitamin ellátottsága, azaz kilencvennégy százaléknál kisebb-nagyobb hiányállapot áll fenn! Ennek oka, hogy táplálékainkban nincs elegendő D-vitamin, ősztől tavaszig nem éri annyi fény bőrünket, hogy az ott termelődő mennyiség kielégítse a szervezet szükségletét.

Mivel a D-vitamin hiányállapot népegészségügyi jelentősége nem túlbecsülhető, tizennégy magyar orvosi Társaság – a legkülönfélébb szakterületek vezető tudósai – Állásfoglalást tettek közzé. A D-vitaminhiány nem egyedüli, de fontos oka a magas szív- és érrendszeri, daganatos halálozásnak, csontritkulásnak, cukorbetegségnek, gyulladásos bélbetegségeknek, stroke-nak, magas vérnyomásnak, szorongásnak, Alzheimer-kórnak!

A kép forrása

A fenti Állásfoglalás és más tudományos kutatási eredmények alapján szeretném felhívni pácienseim szüleinek figyelmét a D-vitamin adagolás jelentőségére, amennyiben érdeklik ennek részletei, az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatja el azokat. További részletek

Tájékoztatás az e-receptről

 Szerző: - 10:14   Tájékoztatás az e-receptről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
nov 082017
 

Köszönetet mondok Temesvári Mártának, a cikk szerzőjének hozzájárulásáért, az írás honlapomon történő publikációjához !

“Az e-recept 2017. november elsejétől élesben kerül bevezetésre.

A gyógyszereket Magyarországon bármely patikában ki lehet váltani. Az e-receptet ugyanúgy csak egyszer lehet majd kiváltani, ahogyan eddig is a „hagyományos” recepteket.

A betegek 2018. év végéig ugyanúgy kiválthatják „hagyományos” receptjeiket, mint ahogyan eddig is, egyéb személyi azonosítás nélkül (néhány kivételtől eltekintve) – tehát látszólag semmi nem változik.

Az e-recept kiváltásához szükség lesz a TAJ számunkra és valamilyen igazolványra (régi/új személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány).

A változás lényege tehát az, hogy papír alapú recept nélkül is bárhol kiválthatjuk az orvos által felírt gyógyszereket TAJ számunk alapján. Ehhez viszont azonosítanunk kell magunkat.

Ha ismerősünk, hozzátartozónk váltja ki receptjeinket, ugyanúgy megteheti, mint eddig. Ehhez oda kell adnunk neki a “Felírási Igazolást” (azaz a vényt), amivel feljogosítjuk arra, hogy a nevünkben járjon el.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Gyakran olvassuk az „EESZT”- kifejezést. Ez egy mozaikszó, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőbetűiből áll össze. Ez a „Tér” egy felhő alapú központi adatbázist takar. Egy olyan kommunikációs hálót jelent, amely összeköti az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit, funkciói pedig gyorsabbá, hatékonyabbá teszik a betegek ellátását.

Itt tárolják a TAJ szám alapján biztosított magyar állampolgárok egészségügyi adatait, a felírt, kiváltott vényeket, labor eredményeket, beutalókat, MR, CT eredményeket.

Az EESZT rendszer segítségével a háziorvos/kezelőorvos a beteg hozzájárulásával látja a beteg kórtörténetét, gyógyszerérzékenységét, azt is, hogy milyen gyógyszereket szed – függetlenül attól, hogy ő írta-e fel azokat vagy sem.

A rendszer segítségével az orvos ellenőrizni tudja azt is, hogy a beteg kiváltotta-e az adott gyógyszert a patikában.

Az e-recept mellé 2018. december 31-ig minden esetben kap a beteg hagyományos nyomtatott rózsaszín vényt is (“Felírási Igazolást”), mely segítségével családtagjai vagy az általuk megbízott személyek a jövőben is kiválthatják gyógyszereiket. Egy vényen egy gyógyszer fog szerepelni.

2019. január 1-től csak a beteg kérésére nyomtatnak“Felírási Igazolást”, mely ekkor már az összes olyan gyógyszert tartalmazni fogja, amelyet az orvos már felírt.

Vagyis: a felírástól kezdve a kiváltásig teljesen átlátható a recept elektronikus útja. Az új rendszer betegközpontú, elősegíti a gyorsabb gyógyulást, a hatékonyabb kezelést és segít a felesleges vizsgálatokat elkerülni.”

Az írás forrása

Bár a rendszer november elsejétől élesben működik, jelenleg még erősen akadozik, ez azonban a rendelés menetét érezhetően nem befolyásolja. A programfejlesztőkön múlik a hibák kiküszöbölése, reméljük néhány héten belül a rendszer olajozottan fog működni, mert bár az átállás nehéz, de utána mind a páciensek, mind az egészségügyi szolgáltatók helyzetén könnyíthet.

Végez-e a házi gyermekorvos sportorvosi alkalmassági vizsgálatot?

 Szerző: - 19:58   Végez-e a házi gyermekorvos sportorvosi alkalmassági vizsgálatot? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
okt 112017
 

Az utóbbi napokban több megkeresés érkezett, hogy edzők, sportvezetők sportorvosi vizsgálatra házi gyermekorvoshoz irányítják a versenyzőket. Nem tévednek, mert a 277/2017. (IX. 21.) Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy az amatőr szinten sportolók vizsgálatát a háziorvos, házi gyermekorvos elvégezhesse, bár nem kötelezi rá.

A jogalkotó azonban azzal nem számolt, hogy a házi gyermekorvosi rendelőkben nem alapfelszerelés az EKG készülék, amely minden sportolói alkalmassági vizsgálat alapfeltétele, így – gyakorlati okokból – a jövőben sem áll módomban elvégezni sportolói alkalmassági vizsgálatot.

A címben feltett kérdésre a válaszom egyértelmű nem, a házi gyermekorvos a jövőben sem végez sportolói alkalmassági vizsgálatot, továbbra is el kell fáradniuk gyermekükkel a sportorvosi rendelésekre.

 

“Beadassuk a méhnyakrák elleni oltást ?”

 Szerző: - 08:24   “Beadassuk a méhnyakrák elleni oltást ?” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Sze 022017
 

Ez a tájékoztatóm, már tavaly ilyenkor is megjelent, mivel ismét döntési helyzetben vannak a hetedikes kislányok szülei, ismét közzéteszem. Egy dologgal szeretném kiegészíteni: az alább olvasható írás szakmai meggyőződésemből született, meglehetősen sokat foglalkoztam a kérdéssel, annak szakirodalmával; védőoltási kongresszusokon is állandó téma. Semmiféle gyártó nem ösztönöz véleményem megosztására, s mivel felső tagozatban nem vagyok iskolaorvos, nem oltok a vakcinával. A korábban általam beadott oltásokkal nem volt probléma. Ha azt elérjük, hogy 15-20 év múlva a jelenleg évi 450 fős méhnyakrák halálozás a töredékére csökken, már nem éltünk hiába. A jövő generációért dolgozunk!

Teszi fel a kérdést az elkövetkező napokban sok szülő önmagának és (gyermek)orvosának.  A válaszom rövid: IGEN, adassuk be!

influenza

Évről évre ijesztő statisztikai adatok látnak napvilágot a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálozások magyarországi számáról. Ahogyan azt már gyakran elmondtam, oltást nem betegséggel, hanem kórokozóval szemben javaslunk beadni. A méhnyakrák estében ismert, hogy a humán-papillómavírus (HPV) fertőzés a daganat legfőbb okozója, tudomásom szerint, ez ma az egyetlen védőoltással megelőzhető daganat!

Mint minden oltásról, erről is rengeteg hit és tévhit kering! Hosszú éveken át, az önkormányzatok által díjtalanul biztosított oltóanyaggal, mi, házi gyermekorvosok oltottunk. Sem rövid- sem hosszútávon nem találkoztam semmiféle oltási károsodással, szövődménnyel. Jelenleg az oltást az iskolaorvosok végzik, ha a szülő kéri. Azért ezt a korcsoportot oltják, mert a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb (vagyis nyújt védelmet) az oltás. Később is beadható, de akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúljunk, a három vakcina ára kb. 100 000 Ft!

Vannak-e az oltásnak veszélyei? Igen, minden orvosi beavatkozás veszélyeket hordoz magában, de ezek jelen esetben elhanyagolhatóan esnek latba. Sokkal nagyobb veszély az oltásnál, hogy a teljes védettség tévhitébe ringatjuk magunkat, ugyanis az oltottaknak is szükséges később a rendszeres méhnyakrák szűrés elvégzése!

Mi van a fiúkkal? Egyes sajtóhírek szerint, Székesfehérváron, önkormányzati forrásból, lehetőség lesz az oltás beadatására. Sajnos a szájüregi-, garat-, gégedaganatok száma is elképesztően magas, nem vitás ezek kialakulásában a HPV szerepe. Így a fiúk, férfiak oltása is jogos, indokolt, amint erről a lehetőségről bővebb információt kapok, tájékoztatni fogom Önöket.

Minden írásomat olvasó édesanyát, nagymamát kérek, azonnal készítsen számvetést: nem hanyagolta el saját szűrését? Ha igen, még ma jelentkezzen vizsgálatra!!! Adjunk esélyt az életnek!

Új tanév kezdetén

 Szerző: - 07:00   Új tanév kezdetén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
aug 282017
 

A házi gyermekorvos munkáját a tanév sokkal inkább meghatározza, mint a naptári év. Szeptembertől hetente duplázódik betegforgalmunk, tornyosulnak megoldandó feladataink. Nagyon régi törekvésünk, hogy a betegellátás minél kulturáltabb módon folyjon, számtalan módon, elsősorban az új kommunikációs lehetőségek igénybevételének segítségével próbáljuk ezt elérni. Asszisztensnőmmel együtt ehhez kevesek vagyunk, az Önök közreműködése nélkül nem tudunk előrelépni, ezért írok le ismét néhány aktualitást.

 • A munkaszervezés kulcsa ez a praxishonlap, amelyen minden aktuális fontos információt haladéktalanul közzéteszek. A másik fontos on-line eszközünk az e-mail, fiókunkat munkanapokon többször is megnézzük, igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül válaszolni. A harmadik kommunikációs csatorna a hírlevél, amelyet kizárólag fontos információk Önökkel történő megosztására használunk, ehhez azonban fel kell iratkozniuk rá!

 

 • A világháló nagyon komoly segítség mindannyiunk számára! E-mailben kérhetnek állandóan szedett gyógyszereket, beutalókat, egyéb adminisztrációs igényeiket közölhetik velünk. Ez azért nagy segítség számunkra, mert így előre elkészítjük azokat, nem a betegrendelési idő rovására történik. Küldhetnek leleteket is, ha lehet JPEG formátumban, mert így azonnal a betegdokumentációhoz tudjuk fűzni azokat. Adatvédelmi okokból a laboratóriumi eredményeket csak a székesfehérvári rendelőben tudjuk megnézni, készséggel továbbítjuk Önöknek, ha kérik.

 

 • Továbbra is lehetséges az időpontfoglalás, a mindenkori rendelési idők második másfél órájában. Az időpontra érkező betegek előnyt élveznek, a behívás nem ez érkezés sorrendjében történik, tehát kevesebb várakozásra számíthatnak mindazok, akiknek ha nincs időpontjuk, az első másfél órában érkeznek.

 

 • Természetesen a telefont sem zárhatjuk ki életünkből, 30/311-2802 hívószámon Andrea a rendelkezésre állási időn belül elérhető, de továbbra is nyomatékosan kérjük, hogy rendelési idő alatt csak halaszthatatlanul sürgős ügyekben telefonáljanak!

 

 • Új szolgáltatásként bevezetem a telefonos konzultáció lehetőségét azoknak a szülőknek, akiknek olyan gondjuk van, hogy nem szükséges feltétlenül személyesen megjelenniük, de szeretnének velem bizonyos dolgokat megbeszélni. Ezekre a konzultációkra hétfőn és szerdán 15:00-16:00-ig van lehetőség, de természetesen akut probléma esetén, a rendelkezésre állási időn belül, bármikor hívhatnak!

 

 • Nagyon komoly probléma az iskolai és óvodai mulasztások igazolása, ezen a téren alapvető változásokat vagyok kénytelen bevezetni. Csak és kizárólag az egészségi okból történő mulasztást áll módomban igazolni, akkor ha tudomásom van a hiányzás kezdetéről. Például: ha valakit vasárnap láz miatt az Ügyelet ellát, kontrollra hozza az ott kapott ambuláns lapot magával, mert túl a szakmai információk megismerésén, azt is megtudom, hogy mióta beteg. Ha valakinek orvosi ellátást nem igénylő gondja van (pl. menstruációs görcs), küldjön e-mait, informáljanak bennünket. Ezen a téren semmilyen engedményre nem vagyok hajlandó, senkinek, semmilyen esetben nem fogok utólagosan hiányzást igazolni! Visszatérő probléma az ellenőrző-könyv, ha nem hozza a páciens, akkor papír alapú igazolást írok, ez okirat, amelyet a tanintézet köteles elfogadni, nem fogom ugyanazt pótlólag az ellenőrzőbe beírni!

 

 • Többször kértem Önöket, hogy ha egy mód van rá, kísérjék el gyermeküket. Jogszabály szerint, fizikális orvosi vizsgálat csak a szülő jelenlétében történhet, nyilvánvaló, hogy egy felnőttől általában sokkal pontosabb információk nyerhetők, mint a gyermektől.

 

 • Befejezésül egy zárógondolat. A védőnői ellátás a gyermek hatéves koráig a területen történik. Természetesen elvégeznek minden kötelező vizsgálatot, szűrést, stb., azonban ezen kívül is bátran fordulhatnak hozzájuk, ugyanis az ellátórendszer rendkívül fontos fogaskerekei ők, akik széleskörű szakmai kapcsolatrendszerrel bírnak, legyen szó akár szociális ellátásról, gyermekkori veszélyeztetettségi állapotokról, dietétikáról, (gyógy)testnevelésről, stb. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindhárom székesfehérvári és a sárkeresztesi-mohai védőnő kollégáink rendkívül jól képzett, tapasztalt, segítőkész szakemberek. Forduljanak hozzájuk bizalommal, a védőnői szolgálat hungarikum, olyan segítő jobb, amelybe kapaszkodhatnak!

Az ősz fontos változást hoz majd az e-recept bevezetésével, túl sok információnk nincs még erről, de novembertől nem papír alapon, hanem on-line rendelünk gyógyszereket. Nagy reményeket fűzök ehhez, ugyanis rengeteg idő (és papír) válik megtakaríthatóvá. Bízom abban, hogy az átállás zökkenőmentes lesz, amint tudom, tájékoztatom Önöket az ezzel járó változásokról.

Minden páciensünknek jó tanulást és egészséget kívánunk!