Dr.Csizmazia

Tájékoztatás az e-receptről

 Szerző: - 10:14   Tájékoztatás az e-receptről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
nov 082017
 

Köszönetet mondok Temesvári Mártának, a cikk szerzőjének hozzájárulásáért, az írás honlapomon történő publikációjához !

“Az e-recept 2017. november elsejétől élesben kerül bevezetésre.

A gyógyszereket Magyarországon bármely patikában ki lehet váltani. Az e-receptet ugyanúgy csak egyszer lehet majd kiváltani, ahogyan eddig is a „hagyományos” recepteket.

A betegek 2018. év végéig ugyanúgy kiválthatják „hagyományos” receptjeiket, mint ahogyan eddig is, egyéb személyi azonosítás nélkül (néhány kivételtől eltekintve) – tehát látszólag semmi nem változik.

Az e-recept kiváltásához szükség lesz a TAJ számunkra és valamilyen igazolványra (régi/új személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány).

A változás lényege tehát az, hogy papír alapú recept nélkül is bárhol kiválthatjuk az orvos által felírt gyógyszereket TAJ számunk alapján. Ehhez viszont azonosítanunk kell magunkat.

Ha ismerősünk, hozzátartozónk váltja ki receptjeinket, ugyanúgy megteheti, mint eddig. Ehhez oda kell adnunk neki a “Felírási Igazolást” (azaz a vényt), amivel feljogosítjuk arra, hogy a nevünkben járjon el.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Gyakran olvassuk az „EESZT”- kifejezést. Ez egy mozaikszó, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőbetűiből áll össze. Ez a „Tér” egy felhő alapú központi adatbázist takar. Egy olyan kommunikációs hálót jelent, amely összeköti az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit, funkciói pedig gyorsabbá, hatékonyabbá teszik a betegek ellátását.

Itt tárolják a TAJ szám alapján biztosított magyar állampolgárok egészségügyi adatait, a felírt, kiváltott vényeket, labor eredményeket, beutalókat, MR, CT eredményeket.

Az EESZT rendszer segítségével a háziorvos/kezelőorvos a beteg hozzájárulásával látja a beteg kórtörténetét, gyógyszerérzékenységét, azt is, hogy milyen gyógyszereket szed – függetlenül attól, hogy ő írta-e fel azokat vagy sem.

A rendszer segítségével az orvos ellenőrizni tudja azt is, hogy a beteg kiváltotta-e az adott gyógyszert a patikában.

Az e-recept mellé 2018. december 31-ig minden esetben kap a beteg hagyományos nyomtatott rózsaszín vényt is (“Felírási Igazolást”), mely segítségével családtagjai vagy az általuk megbízott személyek a jövőben is kiválthatják gyógyszereiket. Egy vényen egy gyógyszer fog szerepelni.

2019. január 1-től csak a beteg kérésére nyomtatnak“Felírási Igazolást”, mely ekkor már az összes olyan gyógyszert tartalmazni fogja, amelyet az orvos már felírt.

Vagyis: a felírástól kezdve a kiváltásig teljesen átlátható a recept elektronikus útja. Az új rendszer betegközpontú, elősegíti a gyorsabb gyógyulást, a hatékonyabb kezelést és segít a felesleges vizsgálatokat elkerülni.”

Az írás forrása

Bár a rendszer november elsejétől élesben működik, jelenleg még erősen akadozik, ez azonban a rendelés menetét érezhetően nem befolyásolja. A programfejlesztőkön múlik a hibák kiküszöbölése, reméljük néhány héten belül a rendszer olajozottan fog működni, mert bár az átállás nehéz, de utána mind a páciensek, mind az egészségügyi szolgáltatók helyzetén könnyíthet.

Végez-e a házi gyermekorvos sportorvosi alkalmassági vizsgálatot?

 Szerző: - 19:58   Végez-e a házi gyermekorvos sportorvosi alkalmassági vizsgálatot? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
okt 112017
 

Az utóbbi napokban több megkeresés érkezett, hogy edzők, sportvezetők sportorvosi vizsgálatra házi gyermekorvoshoz irányítják a versenyzőket. Nem tévednek, mert a 277/2017. (IX. 21.) Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy az amatőr szinten sportolók vizsgálatát a háziorvos, házi gyermekorvos elvégezhesse, bár nem kötelezi rá.

A jogalkotó azonban azzal nem számolt, hogy a házi gyermekorvosi rendelőkben nem alapfelszerelés az EKG készülék, amely minden sportolói alkalmassági vizsgálat alapfeltétele, így – gyakorlati okokból – a jövőben sem áll módomban elvégezni sportolói alkalmassági vizsgálatot.

A címben feltett kérdésre a válaszom egyértelmű nem, a házi gyermekorvos a jövőben sem végez sportolói alkalmassági vizsgálatot, továbbra is el kell fáradniuk gyermekükkel a sportorvosi rendelésekre.

 

“Beadassuk a méhnyakrák elleni oltást ?”

 Szerző: - 08:24   “Beadassuk a méhnyakrák elleni oltást ?” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Sze 022017
 

Ez a tájékoztatóm, már tavaly ilyenkor is megjelent, mivel ismét döntési helyzetben vannak a hetedikes kislányok szülei, ismét közzéteszem. Egy dologgal szeretném kiegészíteni: az alább olvasható írás szakmai meggyőződésemből született, meglehetősen sokat foglalkoztam a kérdéssel, annak szakirodalmával; védőoltási kongresszusokon is állandó téma. Semmiféle gyártó nem ösztönöz véleményem megosztására, s mivel felső tagozatban nem vagyok iskolaorvos, nem oltok a vakcinával. A korábban általam beadott oltásokkal nem volt probléma. Ha azt elérjük, hogy 15-20 év múlva a jelenleg évi 450 fős méhnyakrák halálozás a töredékére csökken, már nem éltünk hiába. A jövő generációért dolgozunk!

Teszi fel a kérdést az elkövetkező napokban sok szülő önmagának és (gyermek)orvosának.  A válaszom rövid: IGEN, adassuk be!

influenza

Évről évre ijesztő statisztikai adatok látnak napvilágot a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálozások magyarországi számáról. Ahogyan azt már gyakran elmondtam, oltást nem betegséggel, hanem kórokozóval szemben javaslunk beadni. A méhnyakrák estében ismert, hogy a humán-papillómavírus (HPV) fertőzés a daganat legfőbb okozója, tudomásom szerint, ez ma az egyetlen védőoltással megelőzhető daganat!

Mint minden oltásról, erről is rengeteg hit és tévhit kering! Hosszú éveken át, az önkormányzatok által díjtalanul biztosított oltóanyaggal, mi, házi gyermekorvosok oltottunk. Sem rövid- sem hosszútávon nem találkoztam semmiféle oltási károsodással, szövődménnyel. Jelenleg az oltást az iskolaorvosok végzik, ha a szülő kéri. Azért ezt a korcsoportot oltják, mert a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb (vagyis nyújt védelmet) az oltás. Később is beadható, de akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúljunk, a három vakcina ára kb. 100 000 Ft!

Vannak-e az oltásnak veszélyei? Igen, minden orvosi beavatkozás veszélyeket hordoz magában, de ezek jelen esetben elhanyagolhatóan esnek latba. Sokkal nagyobb veszély az oltásnál, hogy a teljes védettség tévhitébe ringatjuk magunkat, ugyanis az oltottaknak is szükséges később a rendszeres méhnyakrák szűrés elvégzése!

Mi van a fiúkkal? Egyes sajtóhírek szerint, Székesfehérváron, önkormányzati forrásból, lehetőség lesz az oltás beadatására. Sajnos a szájüregi-, garat-, gégedaganatok száma is elképesztően magas, nem vitás ezek kialakulásában a HPV szerepe. Így a fiúk, férfiak oltása is jogos, indokolt, amint erről a lehetőségről bővebb információt kapok, tájékoztatni fogom Önöket.

Minden írásomat olvasó édesanyát, nagymamát kérek, azonnal készítsen számvetést: nem hanyagolta el saját szűrését? Ha igen, még ma jelentkezzen vizsgálatra!!! Adjunk esélyt az életnek!

Új tanév kezdetén

 Szerző: - 07:00   Új tanév kezdetén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
aug 282017
 

A házi gyermekorvos munkáját a tanév sokkal inkább meghatározza, mint a naptári év. Szeptembertől hetente duplázódik betegforgalmunk, tornyosulnak megoldandó feladataink. Nagyon régi törekvésünk, hogy a betegellátás minél kulturáltabb módon folyjon, számtalan módon, elsősorban az új kommunikációs lehetőségek igénybevételének segítségével próbáljuk ezt elérni. Asszisztensnőmmel együtt ehhez kevesek vagyunk, az Önök közreműködése nélkül nem tudunk előrelépni, ezért írok le ismét néhány aktualitást.

 • A munkaszervezés kulcsa ez a praxishonlap, amelyen minden aktuális fontos információt haladéktalanul közzéteszek. A másik fontos on-line eszközünk az e-mail, fiókunkat munkanapokon többször is megnézzük, igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül válaszolni. A harmadik kommunikációs csatorna a hírlevél, amelyet kizárólag fontos információk Önökkel történő megosztására használunk, ehhez azonban fel kell iratkozniuk rá!

 

 • A világháló nagyon komoly segítség mindannyiunk számára! E-mailben kérhetnek állandóan szedett gyógyszereket, beutalókat, egyéb adminisztrációs igényeiket közölhetik velünk. Ez azért nagy segítség számunkra, mert így előre elkészítjük azokat, nem a betegrendelési idő rovására történik. Küldhetnek leleteket is, ha lehet JPEG formátumban, mert így azonnal a betegdokumentációhoz tudjuk fűzni azokat. Adatvédelmi okokból a laboratóriumi eredményeket csak a székesfehérvári rendelőben tudjuk megnézni, készséggel továbbítjuk Önöknek, ha kérik.

 

 • Továbbra is lehetséges az időpontfoglalás, a mindenkori rendelési idők második másfél órájában. Az időpontra érkező betegek előnyt élveznek, a behívás nem ez érkezés sorrendjében történik, tehát kevesebb várakozásra számíthatnak mindazok, akiknek ha nincs időpontjuk, az első másfél órában érkeznek.

 

 • Természetesen a telefont sem zárhatjuk ki életünkből, 30/311-2802 hívószámon Andrea a rendelkezésre állási időn belül elérhető, de továbbra is nyomatékosan kérjük, hogy rendelési idő alatt csak halaszthatatlanul sürgős ügyekben telefonáljanak!

 

 • Új szolgáltatásként bevezetem a telefonos konzultáció lehetőségét azoknak a szülőknek, akiknek olyan gondjuk van, hogy nem szükséges feltétlenül személyesen megjelenniük, de szeretnének velem bizonyos dolgokat megbeszélni. Ezekre a konzultációkra hétfőn és szerdán 15:00-16:00-ig van lehetőség, de természetesen akut probléma esetén, a rendelkezésre állási időn belül, bármikor hívhatnak!

 

 • Nagyon komoly probléma az iskolai és óvodai mulasztások igazolása, ezen a téren alapvető változásokat vagyok kénytelen bevezetni. Csak és kizárólag az egészségi okból történő mulasztást áll módomban igazolni, akkor ha tudomásom van a hiányzás kezdetéről. Például: ha valakit vasárnap láz miatt az Ügyelet ellát, kontrollra hozza az ott kapott ambuláns lapot magával, mert túl a szakmai információk megismerésén, azt is megtudom, hogy mióta beteg. Ha valakinek orvosi ellátást nem igénylő gondja van (pl. menstruációs görcs), küldjön e-mait, informáljanak bennünket. Ezen a téren semmilyen engedményre nem vagyok hajlandó, senkinek, semmilyen esetben nem fogok utólagosan hiányzást igazolni! Visszatérő probléma az ellenőrző-könyv, ha nem hozza a páciens, akkor papír alapú igazolást írok, ez okirat, amelyet a tanintézet köteles elfogadni, nem fogom ugyanazt pótlólag az ellenőrzőbe beírni!

 

 • Többször kértem Önöket, hogy ha egy mód van rá, kísérjék el gyermeküket. Jogszabály szerint, fizikális orvosi vizsgálat csak a szülő jelenlétében történhet, nyilvánvaló, hogy egy felnőttől általában sokkal pontosabb információk nyerhetők, mint a gyermektől.

 

 • Befejezésül egy zárógondolat. A védőnői ellátás a gyermek hatéves koráig a területen történik. Természetesen elvégeznek minden kötelező vizsgálatot, szűrést, stb., azonban ezen kívül is bátran fordulhatnak hozzájuk, ugyanis az ellátórendszer rendkívül fontos fogaskerekei ők, akik széleskörű szakmai kapcsolatrendszerrel bírnak, legyen szó akár szociális ellátásról, gyermekkori veszélyeztetettségi állapotokról, dietétikáról, (gyógy)testnevelésről, stb. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindhárom székesfehérvári és a sárkeresztesi-mohai védőnő kollégáink rendkívül jól képzett, tapasztalt, segítőkész szakemberek. Forduljanak hozzájuk bizalommal, a védőnői szolgálat hungarikum, olyan segítő jobb, amelybe kapaszkodhatnak!

Az ősz fontos változást hoz majd az e-recept bevezetésével, túl sok információnk nincs még erről, de novembertől nem papír alapon, hanem on-line rendelünk gyógyszereket. Nagy reményeket fűzök ehhez, ugyanis rengeteg idő (és papír) válik megtakaríthatóvá. Bízom abban, hogy az átállás zökkenőmentes lesz, amint tudom, tájékoztatom Önöket az ezzel járó változásokról.

Minden páciensünknek jó tanulást és egészséget kívánunk!

Huszonöt év szolgálat Maroshegyen

 Szerző: - 08:00   Huszonöt év szolgálat Maroshegyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
aug 152017
 

Napra pontosan ma huszonöt éve, 1992. augusztus 15-én volt az első munkanapom Székesfehérváron, a Batthyány úti házi gyermekorvosi rendelőben.

Huszonöt év hosszú idő? Egy ember életének – jó esetben – egyharmada, de Magyarországon az orvosok az átlagnál is korábban halnak, így alighanem ennél is hosszabb idő. 1920-ban csatolták el a történelmi Magyarország területének kétharmadát, 1945-ben váltotta fel a németet az orosz megszállás, miközben volt egy világégés. Ennyi is belefér huszonöt évbe…

Azt gondolom, negyedszázad mindenképpen megér egy visszatekintést, néhány gondolatot. Nagyon szívesen írnék most csupa jó és lelkesítő dologról, ám ez aligha sikerülhet, megpróbálom visszafogottan kiírni magamból a bennem felhalmozódott keserűséget.

A házi gyermekorvoslás a medicina és azon belül a gyermekgyógyászat egyik szegmense. Egy földrajzi területen élő gyermekek egészségügyi alapellátását kell elvégeznünk, remélem valamennyi diagnosztikus és terápiás kudarcunk ellenére, nagyjában-egészében ezen a téren sikeresek vagyunk.

Ismét elmondom, hogy rengeteg hálával tartozom tanítómestereimnek: az egyetemről Mestyán professzor úrnak, első munkahelyemen Andrásofszky Barna főorvos úrnak, Szlávik Máriának és Laki Istvánnak; Szombathelyen Cholnoky Péter professzor úrnak és az egész Gyermekosztálynak, Major Miklós barátomnak, akivel még ma is konzultálhatok bármilyen szakmai probléma esetén; még abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy beleláthattam a Szent László Kórházban Nyerges és Budai professzor urak munkájába, megalapozva ezzel a fertőző betegségekkel kapcsolatos szemléletemet.

Hála és köszönet illeti asszisztensnőmet Andreát, aki nemcsak a rendelésben segít, hanem külső szemlélő számára elképzelhetetlen mennyiségű háttérmunkát végez, például az oltóanyag- szükséglet kiszámolásán át, az egész mögött álló jelentési kötelezettségek teljesítéséig! Rengeteg fölösleges, eszement adminisztrációs teher nyom bennünket. Igyekszik az Önök különféle kéréseit is teljesíteni, ha van tervezhető igényük stb. Köszönet a munkájáért! Köszönet illeti a védőnőket is, bár ma már sokkal kevésbé szoros a munkakapcsolatunk, mint negyedszázada, de nagyon sok segítséget kapunk tőlük is. Gyalázatos bérezésért, rendkívül fontos feladatotokat látnak el.

Huszonöt évvel ezelőtt Maroshegy felnőtt lakosságának egészségéért Sass Károly és Kőházy Imre kollégáim őrködtek, ma már mindketten az igazak álmát alusszák, nyugodjanak békében!

Mi változott huszonöt év alatt? Bár a gyermekgyógyászat ismeretanyaga is exponenciálisan növekszik, az alapellátásban nem sok minden történt. Azt látom, hogy betegforgalmunk legnagyobb részét a légúti vírusfertőzések teszik ki, általában maguktól gyógyuló, spontán lefolyású betegségek ezek. Viszonylag sok a hasmenéssel járó bélfertőzés. A krónikus légúti betegek száma stagnál, nagy öröm, hogy igen ritkán látunk valódi súlyos asztmás rohamot. A cukorbetegeink száma sem emelkedett, hasonlóan az epilepsziásokéhoz. Két területen romlik a helyzet. Egyre több tanulási és magatartási zavarral küzdő páciensünk van, ijesztően sok gyermeknél jelent meg szorongás, depresszió, olyan kórképek, amelyek a felnőtteknél számítanak népbetegségnek! Szembesülünk a kábítószer, alkohol, dohányzás okozta problémákkal is. A másik nagyon nagy baj, a krónikus emésztőszervi betegeink növekvő száma! A szervi ok nélküli hasfájástól kezdve, a súlyos gyulladásos bélbetegségekig egyre több a hasi panaszokkal hozzánk fordulók aránya. Ennek okairól vannak elképzeléseim, de elemzésük messzire vezetne, abban biztos vagyok, hogy a népesség táplálkozása a tápanyagok minőségét tekintve rossz, és összetételében sem optimális. Egyetlen ideális étek van: az anyatej, igaz kizárólagosan csak fél éves korig alkalmas táplálásra!

Előre léptünk a védőoltások területén, tudom, hogy sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de én láttam egy nap alatt meghalni gyereket agyhártyagyulladásban, kétség sem fér ahhoz, ha ez oltással megelőzhető, akkor azt be kell adni!

Sajnos a házi gyermekorvoslás leginkább azért válságágazat, mert jóformán egyetlen fiatal szakorvos sem lép be a rendszerbe. A huszonöt év alatt a 22 fehérvári körzetből három szűnt meg, sajnos jelenlegi kollégáim többsége a nyugdíjas koron túl, vagy annak közelében szolgálja pácienseit. Ez egy összeomlóban lévő rendszer! A bajt tovább tetézi az ügyeletben való részvétel kötelezettsége, amely iszonyatosan nagy teher valamennyiünk számára, ráadásul az ottani betegforgalom kb. kétharmada nem ügyeleti eset! Ha ezen záros határidőn belül nem változtatnak, a rendszer összeomlását tovább gyorsítja.

A válságnak nemcsak a humán erőforrás hiánya az oka! Egyre több várólista van, ezt nem részletezem, Önök is elszenvedői. Nekünk Maroshegyen hatalmas gond a rendelő épülete. Nyaranként megsülünk, télen fagypont alatt, képtelenek vagyunk a várót 20 C fölé fűteni, ha a rendelőben még elfogadható a hőmérséklet, a védőnői irodában dermesztő hideg van. Az épület amúgy is elhasznált, roskadozik, beázik, bármennyit toldoznak-foldoznak rajta, az alaphibái már nem javíthatók.

Befejezésül: érdekes belülről látni, ahogyan negyedszázad megváltoztatott egy városrészt! Maroshegy sokat fejlődött: a Vörösmarty iskolával szemben, a szántóföld helyén ma már lakóövezet áll; a Vásárhelyi úti egykori szovjet katonai szolgálati lakások benépesültek; új utcák nyíltak (pl. Torockó); sok infrastrukturális fejlesztés valósult meg. Annak külön örülök, hogy a teniszpályák helyén felépült hipermarketek ellenére, a Szilvamag számomra kedves kis üzletei állják a sarat!

Az ötven éves évfordulóról már biztosan nem születik tőlem megemlékezés. Amíg erővel és egészséggel bírom dolgozom, s minden vágyam, hogy idővel sikerüljön a praxist egy fiatal, lelkes kollégának átadni, nagyjából olyannak, mint amilyen én voltam negyedszázada.

 

A D-vitamin jelentősége

 Szerző: - 11:51   A D-vitamin jelentősége bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
feb 192017
 

2012-ben elvégzett tudományos felmérés megállapította, hogy áprilisra a magyar népesség mindössze hat százalékának megfelelő a D-vitamin ellátottsága, azaz kilencvennégy százaléknál kisebb-nagyobb hiányállapot áll fenn! Ennek oka, hogy táplálékainkban nincs elegendő D-vitamin, ősztől tavaszig nem éri annyi fény bőrünket, hogy az ott termelődő mennyiség kielégítse a szervezet szükségletét.

Mivel a D-vitamin hiányállapot népegészségügyi jelentősége nem túlbecsülhető, tizennégy magyar orvosi Társaság – a legkülönfélébb szakterületek vezető tudósai – Állásfoglalást tettek közzé. A D-vitaminhiány nem egyedüli, de fontos oka a magas szív- és érrendszeri, daganatos halálozásnak, csontritkulásnak, cukorbetegségnek, gyulladásos bélbetegségeknek, stroke-nak, magas vérnyomásnak, szorongásnak, Alzheimer-kórnak!

A kép forrása

A fenti Állásfoglalás és más tudományos kutatási eredmények alapján szeretném felhívni pácienseim szüleinek figyelmét a D-vitamin adagolás jelentőségére, amennyiben érdeklik ennek részletei, az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatja el azokat. További részletek

Módosult székesfehérvári rendelésünk menete!

 Szerző: - 14:04   Módosult székesfehérvári rendelésünk menete! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
feb 162017
 

Székesfehérvári rendelésünkön 2017. január 23-tól az alábbi fontos változások lépnek életbe:

 • a mindenkori rendelési idők első másfél órájában (de.8:00-9:30, du. 15:00-16:30) fogadjuk a nem időpontra érkezőket;
 • a második másfél órában – a nagyon sürgős esetek kivételével – lefoglalt időpontra érkezőket várjuk.
 • Foglalásra három lehetőség van: 1./ visszarendelés idejére azonnal; 2./ telefonon a mindenkori rendelés előtt 30 perccel; 3./ a ezen a címen  a világhálóról.

A változásoktól azt reméljük, hogy a várakozási idők lényegesen rövidülni fognak. Ehhez az is szükséges, hogy:

 • vizsgálatra ingre/pólóra levetkőzve jöjjenek be (a váróterem fűtése az Önkormányzat által felszereltetett infrapanelekkel tegnaptól lényegesen jobb lett);
 • a bemutatandó leletekről kérjük hozzanak fénymásolatot, vagy e-mailhez csatolva JPEG fájlban küldjék el, (így a szkennelés idejét is megtakarítjuk);
 • időpontra pontosan érkezzenek, mi is megpróbáljuk tartani az előjegyzést, de csúszások bármikor előfordulhatnak.

Továbbra is kérjük, hogy adminisztrációs igényeiket (receptek felíratása, különböző igazolások, dokumentációk, utalványok, stb.) lehetőleg e-mailben, vagy a rendelési idők előtti fél órában telefonon jelezzék.

Ebben a körben utolsó kérésünk: azok a szülők, akik úgy érzik, hogy gyermekük eléggé önálló ahhoz, hogy szülői kíséret nélkül jöjjön orvoshoz, bátran jelentkezzenek át felnőtt-praxisba, erre betöltött 14. életévtől már van lehetőség.

A jelenleg életbelépő rendszert a tapasztalatok alapján a jövőben módosíthatjuk.

Összevont rendelés idején időpontfoglalás továbbra sem lehetséges.

Az átállás idején okozott kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük, reméljük végeredményben sikerül rövidíteni a várakozási időket!”

***

Continue reading »

Változások hírlevelünk küldésében

 Szerző: - 20:24   Változások hírlevelünk küldésében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 272017
 

A jövőben hírleveleket kizárólag azok a pácienseink kapnak, akik például ezen a helyen, feliratkoznak rá.  Gyakorlati tudnivalók:

 • valamennyi rubrikát ki kell tölteni;
 • ezt követően a megadott e-mail címre levél érkezik, itt egy kattintással vissza kell igazolni, hogy a cím tulajdonosa valóban igényt tart a hírlevélre;
 • a listáról bárki bármikor leiratkozhat a jövőben;
 • praxishonlapom jobb felső sarkában, a rendelési idők és az időpontfoglalás alatt is elérhető a feliratkozás helye.

Hírlevelet a jövőben is csak rendkívül fontos esetben fogunk küldeni, a szokványos dolgok, mint például a pénteki rendelés ideje, továbbra is az oldal bal felső sarkában, Twitter üzenetként jelenik meg, aki erre feliratkozik, az oldal felkeresése nélkül is megkapja a hírt.

Hírlevelek küldésével célunk pácienseink informálása. Bizonyára bosszantó, ha valaki beteg gyermekével megjelenik az ismert rendelési időben, s zárt ajtót talál, mert az orvos távol van, a helyettes pedig másik napszakban rendel. Elsősorban ezeknek a helyzeteknek a megelőzésére küldtünk, s fogunk a jövőben is hírleveleket küldeni.

Mindig akadnak olyan közérdeklődésre számot tartó hírek, amelyeket célszerű a praxishoz tartozó pácienseinkkel megosztanunk. (Amikor ezeket a sorokat írom, sokan várnak a B típusú meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina ismételt forgalomba kerülésére. Amint ez megtörténik, hírlevélben osztom meg az információt.)

Az a rendszer, amelyet eddig alkalmaztunk működésképtelenné vált. Elkértük az e-mail címeket, majd levelezőprogramunkon keresztül osztottuk meg az információkat. Rengeteg cím változott, sok levelezőrendszer alig működőképes (pl. freemail, citromail), gyakran elírás történt a levélcím rögzítésekor, (stb.),  minden alkalommal több tucat kézbesíthetetlen levélről érkezik visszajelzés.

Az új rendszer csak akkor lesz működőképes, ha Önök pontos adatokat adnak meg: e-mail cím, feliratkozó és gyermeke(i) neve(i), az irányítószámra és a település nevére (nem a lakcímre!) azért van szükségünk, mert néha adódik olyan helyzet, hogy például csak sárkeresztesi rendelésünket érintő hírt osztunk meg, így célzottan, csak az ott élőknek küldhetjük hírlevelünket. Természetesen a feliratkozott pácienseink adatait az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően, bizalmasan kezeljük, semmilyen körülmények között nem adjuk ki másoknak!

E-mail címüket ezentúl is elkérjük a betegdokumentációnk számára, mert adódhatnak olyan helyzetek, hogy elektronikus levélben kell keresnünk Önöket, de hírlevelet ezentúl csak a feliratkozók kapnak. Bármilyen megkeresésüket a jövőben is a jól ismert doktorcsp1@gmail.com címre várjuk.

Szoptass, Magyarország!

 Szerző: - 12:11   Szoptass, Magyarország! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 142017
 

„Nem a természetes dolgokon kellene civakodni, mindannyiunkat biztos, hogy legalább megpróbált szoptatni édesanyánk, a természetellenes magatartásformákon kellene bölcsen, irgalmas szeretettel vitáznunk!! Minden szoptató édesanya előtt nagy tisztelettel meghajtom a fejemet, még akkor is, ha illendően az Isten oltára előtt, a templomban táplálja gyermekét!”

Böjte Csaba

Breastfeeding

Védőnő kollégáinkkal karöltve, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük az édesanyákat és világra jöttük első pillanatától a csecsemőket a szoptatás és a szopás, az anyatejes táplálás gyönyörűségének átélésében! A szoptatás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni,  védőnők már a várandósság ideje alatt felkészítik az anyákat, ám ugyanennyire fontos lenne, hogy a lányokat édesanyjuk, nagyanyjuk, az iskolai oktatás megismertesse azzal a csodával, amelyet a szoptatás jelent édesanyának és gyermekének!

Nagyon hosszan lehetne sorolni a szoptatás előnyeit, pozitív hatásait, mind a csecsemő, mind az anya mentális állapotára, fejlődésére; oldalakon beszélhetnénk arról, hogy 6 hónapos életkoráig a kisbaba számára kizárólag az anyatej megfelelő táplálék, ha megvalósulna az ideális szoptatás, akkor évek múltával mennyivel kevesebb krónikus beteget kellene kivizsgálástól kivizsgálásig, gondozástól gondozásig hurcolni, hogy mennyivel kevesebb pénzt hagynánk a gyógyszertárakban. Arról is sok szó eshetne, mennyi tévhitet kellene eloszlatnunk, a “vizes a tejem”, meg a “hasmenése van a tejemtől” sokszor hallott ostobaságoktól kezdve, a szopáskészséget rontó dudlinak a gyermek szájába tuszkolásán át…

Ma, amikor szinte mindenki a világhálóról tájékozódik – csak laikusként nehezen tudja megkülönböztetni a káros, helytelen és helyes információkat -, szeretnék néhány, a gyakorlatban is használható oldalt ajánlani.

Írásom címét az egyik hetilapból vettem át, íme a teljes cikk, amelyet feltétlenül ajánlok elolvasásra, sok káros jelenséget leleplez. Ezrével vannak a világhálón anyagok, amelyek tökéletes, tudományosan megalapozott, a szoptató anyákat és a problémáik megoldását segítő információkat tesznek közkinccsé, kiemelném a La Leche Liga Magyarország oldalát, ha valaki csak innen indul el, ebből tájékozódik, máris kezébe kapta azt a kulcsot, amellyel nyílik az igazság ajtaja! Egyetlen könyv, világhálós írás, praxishonlap sem pótolja a védőnőket, akik teljesen személyre szabott segítséget és támogatást képesek nyújtani. Ám ha ez sem elég, elérhető közelünkben, Siófokon, az a szoptatási ambulancia, amely akár telefonon, akár személyesen átsegítheti minden szoptató anyát nehézségein!

Lehet, egyszerűbb megoldásnak tűnik felíratni, kiváltani és elkészíteni a tápszert, de a kárt, amelyet ezzel mind gyermekünk, mind saját magunk számára okozunk, lehetetlen felmérni, vagy előre látni! Természetesen vannak esetek, amikor az anya képtelen szoptatni mert olyan krónikus betegségben szenved, mert szoptatás alatt nem adható gyógyszert kénytelen szedni, stb., azonban az objektív szoptatásképtelenségen kívül, a legtöbb akadály erős akarattal és megfelelő, szakszerű segítséggel elhárítható! Kérem higgyék el, minden erőfeszítést érdemes megtennünk a cél érdekében, később ezek ezerszer megtérülnek!

Befejezésül két gondolat. Örömmel fogadnám, ha praxisunk elektronikus levelezési címére (doktorcsp1’kukac’gmail.com) küldenének olyan könyv-, és/vagy cikkajánlót (írott, vagy elektronikus felületen megjelentet), amelyből hasznos információkat merítettek.

Megváltoztattam praxishonlapom megjelenését, úgy gondolom, a fekete színnek még akkor is rossz üzenete volt, ha amúgy a házi gyermekorvoslás a végnapjait éli.