Közlemény

 Szerző: - 18:07   Közlemény bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
máj 162018
 

Az EU május 25-én hatályba lépő Adatvédelmi Rendelete miatt, kérem azokat a Szülőket, akik továbbra is igényt tartanak Hírlevelünkre, legyenek szívesek ismét feliratkozni ide kattintva. A feliratkozáshoz kizárólag egy élő e-mail cím megadása szükséges! A korábban feliratkozottak adatait május 24-én végleg törölni fogjuk 2018. május 16-án töröltük.

 

Végez-e a házi gyermekorvos sportorvosi alkalmassági vizsgálatot?

 Szerző: - 19:58   Végez-e a házi gyermekorvos sportorvosi alkalmassági vizsgálatot? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
okt 112017
 

Az utóbbi napokban több megkeresés érkezett, hogy edzők, sportvezetők sportorvosi vizsgálatra házi gyermekorvoshoz irányítják a versenyzőket. Nem tévednek, mert a 277/2017. (IX. 21.) Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy az amatőr szinten sportolók vizsgálatát a háziorvos, házi gyermekorvos elvégezhesse, bár nem kötelezi rá.

A jogalkotó azonban azzal nem számolt, hogy a házi gyermekorvosi rendelőkben nem alapfelszerelés az EKG készülék, amely minden sportolói alkalmassági vizsgálat alapfeltétele, így – gyakorlati okokból – a jövőben sem áll módomban elvégezni sportolói alkalmassági vizsgálatot.

A címben feltett kérdésre a válaszom egyértelmű nem, a házi gyermekorvos a jövőben sem végez sportolói alkalmassági vizsgálatot, továbbra is el kell fáradniuk gyermekükkel a sportorvosi rendelésekre.

 

“Beadassuk a méhnyakrák elleni oltást ?”

 Szerző: - 08:24   “Beadassuk a méhnyakrák elleni oltást ?” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Sze 022017
 

Ez a tájékoztatóm, már tavaly ilyenkor is megjelent, mivel ismét döntési helyzetben vannak a hetedikes kislányok szülei, ismét közzéteszem. Egy dologgal szeretném kiegészíteni: az alább olvasható írás szakmai meggyőződésemből született, meglehetősen sokat foglalkoztam a kérdéssel, annak szakirodalmával; védőoltási kongresszusokon is állandó téma. Semmiféle gyártó nem ösztönöz véleményem megosztására, s mivel felső tagozatban nem vagyok iskolaorvos, nem oltok a vakcinával. A korábban általam beadott oltásokkal nem volt probléma. Ha azt elérjük, hogy 15-20 év múlva a jelenleg évi 450 fős méhnyakrák halálozás a töredékére csökken, már nem éltünk hiába. A jövő generációért dolgozunk!

Teszi fel a kérdést az elkövetkező napokban sok szülő önmagának és (gyermek)orvosának.  A válaszom rövid: IGEN, adassuk be!

influenza

Évről évre ijesztő statisztikai adatok látnak napvilágot a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálozások magyarországi számáról. Ahogyan azt már gyakran elmondtam, oltást nem betegséggel, hanem kórokozóval szemben javaslunk beadni. A méhnyakrák estében ismert, hogy a humán-papillómavírus (HPV) fertőzés a daganat legfőbb okozója, tudomásom szerint, ez ma az egyetlen védőoltással megelőzhető daganat!

Mint minden oltásról, erről is rengeteg hit és tévhit kering! Hosszú éveken át, az önkormányzatok által díjtalanul biztosított oltóanyaggal, mi, házi gyermekorvosok oltottunk. Sem rövid- sem hosszútávon nem találkoztam semmiféle oltási károsodással, szövődménnyel. Jelenleg az oltást az iskolaorvosok végzik, ha a szülő kéri. Azért ezt a korcsoportot oltják, mert a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb (vagyis nyújt védelmet) az oltás. Később is beadható, de akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúljunk, a három vakcina ára kb. 100 000 Ft!

Vannak-e az oltásnak veszélyei? Igen, minden orvosi beavatkozás veszélyeket hordoz magában, de ezek jelen esetben elhanyagolhatóan esnek latba. Sokkal nagyobb veszély az oltásnál, hogy a teljes védettség tévhitébe ringatjuk magunkat, ugyanis az oltottaknak is szükséges később a rendszeres méhnyakrák szűrés elvégzése!

Mi van a fiúkkal? Egyes sajtóhírek szerint, Székesfehérváron, önkormányzati forrásból, lehetőség lesz az oltás beadatására. Sajnos a szájüregi-, garat-, gégedaganatok száma is elképesztően magas, nem vitás ezek kialakulásában a HPV szerepe. Így a fiúk, férfiak oltása is jogos, indokolt, amint erről a lehetőségről bővebb információt kapok, tájékoztatni fogom Önöket.

Minden írásomat olvasó édesanyát, nagymamát kérek, azonnal készítsen számvetést: nem hanyagolta el saját szűrését? Ha igen, még ma jelentkezzen vizsgálatra!!! Adjunk esélyt az életnek!

Huszonöt év szolgálat Maroshegyen

 Szerző: - 08:00   Huszonöt év szolgálat Maroshegyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
aug 152017
 
Huszonöt év szolgálat Maroshegyen

Napra pontosan ma huszonöt éve, 1992. augusztus 15-én volt az első munkanapom Székesfehérváron, a Batthyány úti házi gyermekorvosi rendelőben. Huszonöt év hosszú idő? Egy ember életének – jó esetben – egyharmada, de Magyarországon az orvosok az átlagnál is korábban halnak, így alighanem ennél is hosszabb idő. 1920-ban csatolták el a történelmi Magyarország területének kétharmadát, 1945-ben [folytatás]

Köszönet

 Szerző: - 09:14   Köszönet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
okt 292015
 
Köszönet

Ezúton mondok köszönetet Iszkaszentgyörgyön mindenkinek, aki – számomra is meglepetést okozva -, rész vett a rendelő megszépítésében 🙂 ! Biztos vagyok abban, hogy pácienseink tetszését is elnyeri majd, és mi is jobb hangulatban tudjuk munkánkat végezni. Örömmel tölt el, hogy az atomizálódó társadalmakról olvasható véleményeket, egy település közössége képes volt megcáfolni. Még egyszer köszönet érte!

Aktualitások – influenza, év végi munkarend

 Szerző: - 16:10   Aktualitások – influenza, év végi munkarend bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
nov 092014
 
Aktualitások - influenza, év végi munkarend

A Tisztiorvosi Szolgálattól megkaptuk az egyes krónikus betegségekben szenvedő pácienseink számára  ingyenes influenza elleni oltóanyagot. A térítésmentes védőoltásra jogosultak csoportjai: – Hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek – Súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség (ideg-izomkórképek)  miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek – Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget) – [folytatás]

Új év, új élet…

 Szerző: - 10:49   Új év, új élet… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
aug 262014
 
Új év, új élet...

Diákok, szülők, tanítók, házi gyermekorvosok életében szeptember 1-e számít valódi évkezdetnek. Gyermekeink átlépik az óvodák, iskolák küszöbét, ezzel új időszámítás kezdődik. A rendelőkben az egyre növekvő betegforgalom, a mulasztások igazolásának igénye jelzi, hogy elkezdődött… Régóta működő honlapomon, évekkel ezelőtt, részletesen összefoglaltam álláspontomat arról, hogy a gyermekorvos szemével mit tehetünk azért, hogy gyermekeink a legjobb állapotban, [folytatás]

Nyári munkarend – FRISSÍTVE!!!

 Szerző: - 18:46   Nyári munkarend – FRISSÍTVE!!! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jún 022014
 
Nyári munkarend - FRISSÍTVE!!!

Az alábbiakban tájékoztatom Önöket a nyári munkarendről: Szabadságra augusztus 1. és augusztus 22-e között megyek, első rendelési nap augusztus 25-én lesz.  Június 27-e és július 25-e között kollégám lesz nyári szabadságon, ezalatt összevont rendelést tartok mindkét körzet pácienseinek, ezért az időpontfoglalás szünetel. Sárkeresztesen – az Önkormányzattal történt megállapodás alapján szerdai napokon nem lesz rendelés, az [folytatás]

November

 Szerző: - 10:04   November bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
nov 032013
 
November

Tisztelt Pácienseink! Az előttünk álló hónap néhány aktualitására szeretném felhívni figyelmüket. 1./ Novemberi helyettesítés Dr. Kissevich Horváth Tamás szabadsága és továbbképzése miatt, november 7-től a hónap végéig összevont rendelést tartok, vagyis két körzetet látok el. Annak érdekében, hogy a rendelés minél gördülékenyebben folyjon, minél rövidebbek legyenek a várakozási idők, az alábbiakat kérem Önöktől: az összevont [folytatás]