Tájékoztatás az e-receptről

 Szerző: - 10:14   Tájékoztatás az e-receptről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
nov 082017
 

Köszönetet mondok Temesvári Mártának, a cikk szerzőjének hozzájárulásáért, az írás honlapomon történő publikációjához !

“Az e-recept 2017. november elsejétől élesben kerül bevezetésre.

A gyógyszereket Magyarországon bármely patikában ki lehet váltani. Az e-receptet ugyanúgy csak egyszer lehet majd kiváltani, ahogyan eddig is a „hagyományos” recepteket.

A betegek 2018. év végéig ugyanúgy kiválthatják „hagyományos” receptjeiket, mint ahogyan eddig is, egyéb személyi azonosítás nélkül (néhány kivételtől eltekintve) – tehát látszólag semmi nem változik.

Az e-recept kiváltásához szükség lesz a TAJ számunkra és valamilyen igazolványra (régi/új személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány).

A változás lényege tehát az, hogy papír alapú recept nélkül is bárhol kiválthatjuk az orvos által felírt gyógyszereket TAJ számunk alapján. Ehhez viszont azonosítanunk kell magunkat.

Ha ismerősünk, hozzátartozónk váltja ki receptjeinket, ugyanúgy megteheti, mint eddig. Ehhez oda kell adnunk neki a “Felírási Igazolást” (azaz a vényt), amivel feljogosítjuk arra, hogy a nevünkben járjon el.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Gyakran olvassuk az „EESZT”- kifejezést. Ez egy mozaikszó, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőbetűiből áll össze. Ez a „Tér” egy felhő alapú központi adatbázist takar. Egy olyan kommunikációs hálót jelent, amely összeköti az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit, funkciói pedig gyorsabbá, hatékonyabbá teszik a betegek ellátását.

Itt tárolják a TAJ szám alapján biztosított magyar állampolgárok egészségügyi adatait, a felírt, kiváltott vényeket, labor eredményeket, beutalókat, MR, CT eredményeket.

Az EESZT rendszer segítségével a háziorvos/kezelőorvos a beteg hozzájárulásával látja a beteg kórtörténetét, gyógyszerérzékenységét, azt is, hogy milyen gyógyszereket szed – függetlenül attól, hogy ő írta-e fel azokat vagy sem.

A rendszer segítségével az orvos ellenőrizni tudja azt is, hogy a beteg kiváltotta-e az adott gyógyszert a patikában.

Az e-recept mellé 2018. december 31-ig minden esetben kap a beteg hagyományos nyomtatott rózsaszín vényt is (“Felírási Igazolást”), mely segítségével családtagjai vagy az általuk megbízott személyek a jövőben is kiválthatják gyógyszereiket. Egy vényen egy gyógyszer fog szerepelni.

2019. január 1-től csak a beteg kérésére nyomtatnak“Felírási Igazolást”, mely ekkor már az összes olyan gyógyszert tartalmazni fogja, amelyet az orvos már felírt.

Vagyis: a felírástól kezdve a kiváltásig teljesen átlátható a recept elektronikus útja. Az új rendszer betegközpontú, elősegíti a gyorsabb gyógyulást, a hatékonyabb kezelést és segít a felesleges vizsgálatokat elkerülni.”

Az írás forrása

Bár a rendszer november elsejétől élesben működik, jelenleg még erősen akadozik, ez azonban a rendelés menetét érezhetően nem befolyásolja. A programfejlesztőkön múlik a hibák kiküszöbölése, reméljük néhány héten belül a rendszer olajozottan fog működni, mert bár az átállás nehéz, de utána mind a páciensek, mind az egészségügyi szolgáltatók helyzetén könnyíthet.

Új tanév kezdetén

 Szerző: - 07:00   Új tanév kezdetén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
aug 282017
 

A házi gyermekorvos munkáját a tanév sokkal inkább meghatározza, mint a naptári év. Szeptembertől hetente duplázódik betegforgalmunk, tornyosulnak megoldandó feladataink. Nagyon régi törekvésünk, hogy a betegellátás minél kulturáltabb módon folyjon, számtalan módon, elsősorban az új kommunikációs lehetőségek igénybevételének segítségével próbáljuk ezt elérni. Asszisztensnőmmel együtt ehhez kevesek vagyunk, az Önök közreműködése nélkül nem tudunk előrelépni, ezért írok le ismét néhány aktualitást.

 • A munkaszervezés kulcsa ez a praxishonlap, amelyen minden aktuális fontos információt haladéktalanul közzéteszek. A másik fontos on-line eszközünk az e-mail, fiókunkat munkanapokon többször is megnézzük, igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül válaszolni. A harmadik kommunikációs csatorna a hírlevél, amelyet kizárólag fontos információk Önökkel történő megosztására használunk, ehhez azonban fel kell iratkozniuk rá!

 

 • A világháló nagyon komoly segítség mindannyiunk számára! E-mailben kérhetnek állandóan szedett gyógyszereket, beutalókat, egyéb adminisztrációs igényeiket közölhetik velünk. Ez azért nagy segítség számunkra, mert így előre elkészítjük azokat, nem a betegrendelési idő rovására történik. Küldhetnek leleteket is, ha lehet JPEG formátumban, mert így azonnal a betegdokumentációhoz tudjuk fűzni azokat. Adatvédelmi okokból a laboratóriumi eredményeket csak a székesfehérvári rendelőben tudjuk megnézni, készséggel továbbítjuk Önöknek, ha kérik.

 

 • Továbbra is lehetséges az időpontfoglalás, a mindenkori rendelési idők második másfél órájában. Az időpontra érkező betegek előnyt élveznek, a behívás nem ez érkezés sorrendjében történik, tehát kevesebb várakozásra számíthatnak mindazok, akiknek ha nincs időpontjuk, az első másfél órában érkeznek.

 

 • Természetesen a telefont sem zárhatjuk ki életünkből, 30/311-2802 hívószámon Andrea a rendelkezésre állási időn belül elérhető, de továbbra is nyomatékosan kérjük, hogy rendelési idő alatt csak halaszthatatlanul sürgős ügyekben telefonáljanak!

 

 • Új szolgáltatásként bevezetem a telefonos konzultáció lehetőségét azoknak a szülőknek, akiknek olyan gondjuk van, hogy nem szükséges feltétlenül személyesen megjelenniük, de szeretnének velem bizonyos dolgokat megbeszélni. Ezekre a konzultációkra hétfőn és szerdán 15:00-16:00-ig van lehetőség, de természetesen akut probléma esetén, a rendelkezésre állási időn belül, bármikor hívhatnak!

 

 • Nagyon komoly probléma az iskolai és óvodai mulasztások igazolása, ezen a téren alapvető változásokat vagyok kénytelen bevezetni. Csak és kizárólag az egészségi okból történő mulasztást áll módomban igazolni, akkor ha tudomásom van a hiányzás kezdetéről. Például: ha valakit vasárnap láz miatt az Ügyelet ellát, kontrollra hozza az ott kapott ambuláns lapot magával, mert túl a szakmai információk megismerésén, azt is megtudom, hogy mióta beteg. Ha valakinek orvosi ellátást nem igénylő gondja van (pl. menstruációs görcs), küldjön e-mait, informáljanak bennünket. Ezen a téren semmilyen engedményre nem vagyok hajlandó, senkinek, semmilyen esetben nem fogok utólagosan hiányzást igazolni! Visszatérő probléma az ellenőrző-könyv, ha nem hozza a páciens, akkor papír alapú igazolást írok, ez okirat, amelyet a tanintézet köteles elfogadni, nem fogom ugyanazt pótlólag az ellenőrzőbe beírni!

 

 • Többször kértem Önöket, hogy ha egy mód van rá, kísérjék el gyermeküket. Jogszabály szerint, fizikális orvosi vizsgálat csak a szülő jelenlétében történhet, nyilvánvaló, hogy egy felnőttől általában sokkal pontosabb információk nyerhetők, mint a gyermektől.

 

 • Befejezésül egy zárógondolat. A védőnői ellátás a gyermek hatéves koráig a területen történik. Természetesen elvégeznek minden kötelező vizsgálatot, szűrést, stb., azonban ezen kívül is bátran fordulhatnak hozzájuk, ugyanis az ellátórendszer rendkívül fontos fogaskerekei ők, akik széleskörű szakmai kapcsolatrendszerrel bírnak, legyen szó akár szociális ellátásról, gyermekkori veszélyeztetettségi állapotokról, dietétikáról, (gyógy)testnevelésről, stb. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindhárom székesfehérvári és a sárkeresztesi-mohai védőnő kollégáink rendkívül jól képzett, tapasztalt, segítőkész szakemberek. Forduljanak hozzájuk bizalommal, a védőnői szolgálat hungarikum, olyan segítő jobb, amelybe kapaszkodhatnak!

Az ősz fontos változást hoz majd az e-recept bevezetésével, túl sok információnk nincs még erről, de novembertől nem papír alapon, hanem on-line rendelünk gyógyszereket. Nagy reményeket fűzök ehhez, ugyanis rengeteg idő (és papír) válik megtakaríthatóvá. Bízom abban, hogy az átállás zökkenőmentes lesz, amint tudom, tájékoztatom Önöket az ezzel járó változásokról.

Minden páciensünknek jó tanulást és egészséget kívánunk!

Módosult székesfehérvári rendelésünk menete!

 Szerző: - 14:04   Módosult székesfehérvári rendelésünk menete! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
feb 162017
 

Székesfehérvári rendelésünkön 2017. január 23-tól az alábbi fontos változások lépnek életbe:

 • a mindenkori rendelési idők első másfél órájában (de.8:00-9:30, du. 15:00-16:30) fogadjuk a nem időpontra érkezőket;
 • a második másfél órában – a nagyon sürgős esetek kivételével – lefoglalt időpontra érkezőket várjuk.
 • Foglalásra három lehetőség van: 1./ visszarendelés idejére azonnal; 2./ telefonon a mindenkori rendelés előtt 30 perccel; 3./ a ezen a címen  a világhálóról.

A változásoktól azt reméljük, hogy a várakozási idők lényegesen rövidülni fognak. Ehhez az is szükséges, hogy:

 • vizsgálatra ingre/pólóra levetkőzve jöjjenek be (a váróterem fűtése az Önkormányzat által felszereltetett infrapanelekkel tegnaptól lényegesen jobb lett);
 • a bemutatandó leletekről kérjük hozzanak fénymásolatot, vagy e-mailhez csatolva JPEG fájlban küldjék el, (így a szkennelés idejét is megtakarítjuk);
 • időpontra pontosan érkezzenek, mi is megpróbáljuk tartani az előjegyzést, de csúszások bármikor előfordulhatnak.

Továbbra is kérjük, hogy adminisztrációs igényeiket (receptek felíratása, különböző igazolások, dokumentációk, utalványok, stb.) lehetőleg e-mailben, vagy a rendelési idők előtti fél órában telefonon jelezzék.

Ebben a körben utolsó kérésünk: azok a szülők, akik úgy érzik, hogy gyermekük eléggé önálló ahhoz, hogy szülői kíséret nélkül jöjjön orvoshoz, bátran jelentkezzenek át felnőtt-praxisba, erre betöltött 14. életévtől már van lehetőség.

A jelenleg életbelépő rendszert a tapasztalatok alapján a jövőben módosíthatjuk.

Összevont rendelés idején időpontfoglalás továbbra sem lehetséges.

Az átállás idején okozott kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük, reméljük végeredményben sikerül rövidíteni a várakozási időket!”

***

Continue reading »

Változások hírlevelünk küldésében

 Szerző: - 20:24   Változások hírlevelünk küldésében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 272017
 
Változások hírlevelünk küldésében

A jövőben hírleveleket kizárólag azok a pácienseink kapnak, akik például ezen a helyen, feliratkoznak rá.  Gyakorlati tudnivalók: valamennyi rubrikát ki kell tölteni; ezt követően a megadott e-mail címre levél érkezik, itt egy kattintással vissza kell igazolni, hogy a cím tulajdonosa valóban igényt tart a hírlevélre; a listáról bárki bármikor leiratkozhat a jövőben; praxishonlapom jobb felső [folytatás]

Szoptass, Magyarország!

 Szerző: - 12:11   Szoptass, Magyarország! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 142017
 
Szoptass, Magyarország!

„Nem a természetes dolgokon kellene civakodni, mindannyiunkat biztos, hogy legalább megpróbált szoptatni édesanyánk, a természetellenes magatartásformákon kellene bölcsen, irgalmas szeretettel vitáznunk!! Minden szoptató édesanya előtt nagy tisztelettel meghajtom a fejemet, még akkor is, ha illendően az Isten oltára előtt, a templomban táplálja gyermekét!” Böjte Csaba Védőnő kollégáinkkal karöltve, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük az [folytatás]

Fontos mérések a gyermekgyógyászatban

 Szerző: - 11:41   Fontos mérések a gyermekgyógyászatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 132017
 
Fontos mérések a gyermekgyógyászatban

Páciensünk találkozása gyermekorvosával, pillanatfelvétel csupán. Az adott helyzetben észlelhető elváltozásokat tudjuk rögzíteni, az előzmények tekintetében a szülő és a beteg tapasztalataira hagyatkozunk. Vannak tökéletesen elmondható események: “hetente három alkalommal vérzik az orra”; ugyanakkor sok észlelés viszonylag szubjektív, másképpen “bágyadt” egy temperamentumos, örökmozgó, vagy egy nyugodt természetű, csendes gyermek. Minden pontos megfigyelés nagy segítség az orvos [folytatás]

Az elkerülhető halál

 Szerző: - 17:11   Az elkerülhető halál bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
dec 112016
 
Az elkerülhető halál

Két nappal ezelőtt, fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti gimnazista. Sokkoló hír, különösen annak tudatában, hogy jól tudjuk, védőoltás megmentette volna az életét! Honlapomon írtam az agyhártyagyulladásról, ha valaki veszi a fáradtságot és odakattint, meghallgathatja azt is, ahogyan egy szülő elmondja Balázs elvesztését. Az agyburkok gennyes gyulladását okozó fertőzés csecsemőkben, kisdedekben és serdülőkorúakban a leggyakoribb. [folytatás]

Miért kapható olyan sok köhögésre való gyógyszer?

 Szerző: - 19:49   Miért kapható olyan sok köhögésre való gyógyszer? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
nov 252016
 
Miért kapható olyan sok köhögésre való gyógyszer?

Korábban már írtam a köhögésről, örökzöld téma ősztől tavaszig, hiszen ez az ilyenkor hallott panaszok egyik leggyakoribbika. Visszaolvasva írásomat, semmi nem változott azóta. Gyakran tapasztalok türelmetlenséget a szülők részéről; ám nehéz helyzetben vagyok, mert ha szeretném megválaszolni a címben feltett kérdést, arra gondolok, talán azért van ennyiféle gyógyszer, mert egyik sem tökéletes, (másrészt mert jól [folytatás]

Mit tegyünk ha a gyermeket baleset érte?

 Szerző: - 11:18   Mit tegyünk ha a gyermeket baleset érte? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
okt 012016
 
Mit tegyünk ha a gyermeket baleset érte?

Korábbi írásomban elsősorban a gyermekkori balesetek megelőzésére helyeztem a hangsúlyt, most megkísérlem, hogy némi támpontot nyújtsak arra nézve, mit tegyünk, ha már megtörtént a baj. Ha gyermekünk balesetet szenvedett, a szülőt – teljesen érthetően – valóságos sokkhatás éri, nehéz azokban a pillanatokban hideg fejjel, átgondoltan cselekednie! Éppen ezért egyáltalán nem szégyen azonnal feltárcsázni a Mentőszolgálatot [folytatás]