Ismét a kullancsokról

 Szerző: - 10:08   Ismét a kullancsokról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Már 272018
 

Néhány esztendeje írtam a kullancs terjesztette betegségekről, mivel már tart a rajzásuk, célszerű ismét elővenni a témát.

A kullancs egész évben jelen van környezetünkben, potrohában kórokozókat hordozhat, amelyek csípéssel az emberi szervezetbe jutva, betegségeket okozhatnak. Elsősorban az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusát és a Lyme-betegséget okozó spirochaetát terjesztő rovarok jelentenek ránk veszélyt.

Nemcsak erdőn, mezőn kiránduláskor, hanem parkokban, kertekben is ki vagyunk téve csípésnek! Hogyan védekezzünk?

  • Lehetőleg viseljünk zárt ruházatot, például a nadrág szárát tűrjük be a lábbelibe (stb.).
  • Fújjuk be magunkat kullancsriasztóval, kiválasztásakor kérjük kezelőorvosunk, gyógyszerészünk tanácsát.
  • Esténként alaposan vizsgáljuk meg bőrünket.
  • Ha kullancsot találunk, ne essünk pánikba! Teendők: kullancscsipesz beszerzése, a rovart nyakánál fogva, egy határozott mozdulattal felfelé húzzuk ki. Ha a szájszerve (feje) bennmarad, nem jelent veszélyt. Soha semmit ne kenjünk a rovarra, ne “fullasszuk meg”, mert a potrohában lévő kórokozókat előbb belénk üríti!
  • Hosszabb ideig figyeljük a csípés helyét, ha bőrpírt látunk, amely esetleg körkörösen növekszik, fényképezzük le és minél előbb forduljunk orvoshoz.
  • Az agyvelőgyulladás megelőzése céljából fontoljuk meg a védőoltás beadatását. Oltási sorozatot adunk, az első két évben három vakcinával végzünk alapimmunizálást, először három év múlva, majd ötévente szükséges egy oltásból álló emlékeztető. (Ezek esedékességét nekünk kell figyelnünk.) Több mint húsz éve oltunk, a vakcina megbízható.

A Lyme-kór antibiotikummal tökéletesen gyógyítható, azonban nagyon nem mindegy, hogy melyik készítményt, milyen hosszan és mekkora dózisban használjuk. Kezeletlenül évekig tartó lefolyású, nagyon változatos tünetekkel járó, aljas betegségről beszélünk. Éppen ezért, jó ha tájékoztatjuk orvosunkat az esetleges csípés helyéről és idejéről.

Házi kedvenceinket kullancsriasztó nyakörvvel védjük.

A járvány és tanulságai

 Szerző: - 10:44   A járvány és tanulságai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 302018
 

Hetek óta vezető téma a híradásokban, hogy kitört az influenzajárvány. Az Egyesült Államokból 37 gyermek haláláról érkezett hír. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Még nem látjuk, hogy mikor lesz vége, de a rendeléseinket felkereső páciensek száma is folyamatosan emelkedik. 

Minden ilyen hír joggal kelt rémületet. Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünket elkerülje a betegség? Egyáltalán, influenzajárvány miatt nő a betegforgalom?

Kezdjük az utóbbival! Az influenzabetegségnek jól leírható tünetei vannak, azonban egyik sem annyira jellegzetes, mint például a bárányhimlő esetében jól ismert bőrelváltozás. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben csak gyanítjuk az influenzát. Ma az orvostudomány egén fényes állócsillagként ragyog az “evidence based” – rossz fordítással – “tényeken alapuló” gyógyítás. Ha ragaszkodunk szent tehenünkhöz, valamennyi esetben mikrobiológiai diagnózisra lenne szükség, azaz a vírus kimutatására az orr- és garatváladékból és/vagy a vérből az ellenanyagok mérésére. Ezek a vizsgálatok azonban nehezen érhetők el. Ugyanakkor járványügyi okokból végeznek ilyeneket, ha kimutatható a vírus, abból következtetni lehet arra, hogy a népesség megbetegedéseiben kóroki szerepe van. A gyógykezelést azonban alig befolyásolja. A helyzetet nehezíti, hogy számtalan vírus kering, amely hasonló tüneteket okoz, mint az influenza.

Hogyan gyógykezeljük a betegséget? Olyan gyógyszerünk nincs, amely megakadályozná a vírus gazdaszervezetben történő szaporodását! Ezért a tünetek után megyünk, megpróbáljuk a szövődményeket megelőzni. Fontos kérdés a lázcsillapítás. Figyelmükbe ajánlom honlapomon régóta elérhető szakmai állásfoglalást erről. Alapvető az ágynyugalom, a bőséges folyadékbevitel és a gyakori szellőztetés. Fokozott figyelmet fordítsunk mind a beteg, mind a környezetében élők személyes- és szájhigiéniájára! Lohasztó orrcseppek javíthatják az orrlégzést és a közérzetet. A köhögés szinte mindig megjelenik, a csillapító, nyákoldó és köptető szerek helyesen alkalmazva szintén gyorsíthatják a kórlefolyást, de ne felejtsük el, a köptetők kezdetben felerősítik a köhögést, de az a cél, hogy a szervezet így szabaduljon meg a pangó váladékoktól. A bélcsatorna az egyik legnagyobb immunszervünk, érdemes néha probiotikumokat alkalmaznunk. Az étrend álljon könnyen emészthető táplálékokból, inkább gyakrabban adjunk keveset enni, még fontosabb a folyadékbevitel. Sajnos az influenzának lehetnek szövődményei, elsősorban bakteriális fertőzések: középfül- és arcüreggyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás. Ilyenkor lépnek a képbe az antibiotikumok.

Az influenzának nem gyógyszere egyetlen antibiotikum sem! Ha indokolatlanul rendeljük, azzal a betegnek ártunk, elhúzódóvá tehetjük a kórlefolyást. Tévhit, hogy az antibiotikumok megelőzik a bakteriális szövődményeket! Az indokolatlan antibiotikum használat hosszútávon azt eredményezheti, hogy a baktériumok kialakítják velük szemben az ellenállást, 5-10-20 év múlva nem lesznek hatékonyak (mint azzal szembesülhetünk az Afrikából Európába hurcolt tuberkulózis esetén, a hagyományos gátlószerek – speciális, TBC-re ható antibiotikumok – mára teljesen hatástalanok).

Hogyan előzhetjük meg? Röviden: védőoltással, amelynek beadása a későőszi hónapokban optimális. Persze sokan rettegnek az oltástól, mert így “mikrocsipet nyomunk be”, meg “betegebb lesz tőle”, mint a vírustól. Elérhető olyan vakcina, amely a vírus fehérjeburkának egy jellemző szakaszát tartalmazza, ezáltal az immunrendszer megindítja az ellenanyagválaszt, a vadvírus szaporodását azonnal blokkolja. Ha az oltás nem tartalmazza az örökítőanyagot, nincs szaporodás, nincs oltási betegség! Környezetemben élő szeretteim és jómagam is megkaptuk az oltást, mindenféle kellemetlen reakció nélkül! Elkeserítő, hogy a Tisztiorvosi Hivatal által díjtalanul beadható vakcinát is csak krónikus betegeink töredéke kéri, pedig ők fokozottan veszélyeztetettek. Pedig ez lenne a megelőzés szinte egyetlen módja!

Gyermekeink közösségbe járnak. A helyi sajtóban “Miért nem tiszteled a gyermekedet?” címmel megjelent egy írás, amelynek minden betűjével egyetértek!!! Beteg gyermeknek nincs keresnivalója a közösségben. Jó ha tudjuk: az influenza már a lappangási szakban is fertőz, majd a betegség végén, mikor a szervezet immunrendszere elhárította a bajt, jóval védtelenebb más kórokozókkal szemben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha úgy látjuk, a gyerekben bujkál valami, ne vigyük bölcsődébe, óvodába, iskolába, a betegség után se siessünk, várjuk meg a teljes gyógyulást. Nincs annyi tananyag, amely nem pótolható, az egészség azonban pótolhatatlan. Őszre vértezzük fel magunkat az oltásokkal kapcsolatos információkkal, de ne csak azokat a honlapokat olvassuk, amelyek pl. mikrocsipek beültetésével vádolják az orvosokat, hanem szakmailag kompetens helyeket is nézzünk meg, íme egy ezek közül!

Szoptass, Magyarország!

 Szerző: - 12:11   Szoptass, Magyarország! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 142018
 

„Nem a természetes dolgokon kellene civakodni, mindannyiunkat biztos, hogy legalább megpróbált szoptatni édesanyánk, a természetellenes magatartásformákon kellene bölcsen, irgalmas szeretettel vitáznunk!! Minden szoptató édesanya előtt nagy tisztelettel meghajtom a fejemet, még akkor is, ha illendően az Isten oltára előtt, a templomban táplálja gyermekét!”

Böjte Csaba

Breastfeeding

Védőnő kollégáinkkal karöltve, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük az édesanyákat és világra jöttük első pillanatától a csecsemőket a szoptatás és a szopás, az anyatejes táplálás gyönyörűségének átélésében! A szoptatás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni,  védőnők már a várandósság ideje alatt felkészítik az anyákat, ám ugyanennyire fontos lenne, hogy a lányokat édesanyjuk, nagyanyjuk, az iskolai oktatás megismertesse azzal a csodával, amelyet a szoptatás jelent édesanyának és gyermekének!

Nagyon hosszan lehetne sorolni a szoptatás előnyeit, pozitív hatásait, mind a csecsemő, mind az anya mentális állapotára, fejlődésére; oldalakon beszélhetnénk arról, hogy 6 hónapos életkoráig a kisbaba számára kizárólag az anyatej megfelelő táplálék, ha megvalósulna az ideális szoptatás, akkor évek múltával mennyivel kevesebb krónikus beteget kellene kivizsgálástól kivizsgálásig, gondozástól gondozásig hurcolni, hogy mennyivel kevesebb pénzt hagynánk a gyógyszertárakban. Arról is sok szó eshetne, mennyi tévhitet kellene eloszlatnunk, a “vizes a tejem”, meg a “hasmenése van a tejemtől” sokszor hallott ostobaságoktól kezdve, a szopáskészséget rontó dudlinak a gyermek szájába tuszkolásán át…

Ma, amikor szinte mindenki a világhálóról tájékozódik – csak laikusként nehezen tudja megkülönböztetni a káros, helytelen és helyes információkat -, szeretnék néhány, a gyakorlatban is használható oldalt ajánlani.

Írásom címét az egyik hetilapból vettem át, íme a teljes cikk, amelyet feltétlenül ajánlok elolvasásra, sok káros jelenséget leleplez. Ezrével vannak a világhálón anyagok, amelyek tökéletes, tudományosan megalapozott, a szoptató anyákat és a problémáik megoldását segítő információkat tesznek közkinccsé, kiemelném a La Leche Liga Magyarország oldalát, ha valaki csak innen indul el, ebből tájékozódik, máris kezébe kapta azt a kulcsot, amellyel nyílik az igazság ajtaja! Egyetlen könyv, világhálós írás, praxishonlap sem pótolja a védőnőket, akik teljesen személyre szabott segítséget és támogatást képesek nyújtani. Ám ha ez sem elég, elérhető közelünkben, Siófokon, az a szoptatási ambulancia, amely akár telefonon, akár személyesen átsegítheti minden szoptató anyát nehézségein!

Lehet, egyszerűbb megoldásnak tűnik felíratni, kiváltani és elkészíteni a tápszert, de a kárt, amelyet ezzel mind gyermekünk, mind saját magunk számára okozunk, lehetetlen felmérni, vagy előre látni! Természetesen vannak esetek, amikor az anya képtelen szoptatni mert olyan krónikus betegségben szenved, mert szoptatás alatt nem adható gyógyszert kénytelen szedni, stb., azonban az objektív szoptatásképtelenségen kívül, a legtöbb akadály erős akarattal és megfelelő, szakszerű segítséggel elhárítható! Kérem higgyék el, minden erőfeszítést érdemes megtennünk a cél érdekében, később ezek ezerszer megtérülnek!

Befejezésül két gondolat. Örömmel fogadnám, ha praxisunk elektronikus levelezési címére (doktorcsp1’kukac’gmail.com) küldenének olyan könyv-, és/vagy cikkajánlót (írott, vagy elektronikus felületen megjelentet), amelyből hasznos információkat merítettek.

Megváltoztattam praxishonlapom megjelenését, úgy gondolom, a fekete színnek még akkor is rossz üzenete volt, ha amúgy a házi gyermekorvoslás a végnapjait éli.

Tájékoztatás az e-receptről

 Szerző: - 10:14   Tájékoztatás az e-receptről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
nov 082017
 
Tájékoztatás az e-receptről

Köszönetet mondok Temesvári Mártának, a cikk szerzőjének hozzájárulásáért, az írás honlapomon történő publikációjához ! “Az e-recept 2017. november elsejétől élesben kerül bevezetésre. A gyógyszereket Magyarországon bármely patikában ki lehet váltani. Az e-receptet ugyanúgy csak egyszer lehet majd kiváltani, ahogyan eddig is a „hagyományos” recepteket. A betegek 2018. év végéig ugyanúgy kiválthatják „hagyományos” receptjeiket, mint ahogyan [folytatás]

Új tanév kezdetén

 Szerző: - 07:00   Új tanév kezdetén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
aug 282017
 
Új tanév kezdetén

A házi gyermekorvos munkáját a tanév sokkal inkább meghatározza, mint a naptári év. Szeptembertől hetente duplázódik betegforgalmunk, tornyosulnak megoldandó feladataink. Nagyon régi törekvésünk, hogy a betegellátás minél kulturáltabb módon folyjon, számtalan módon, elsősorban az új kommunikációs lehetőségek igénybevételének segítségével próbáljuk ezt elérni. Asszisztensnőmmel együtt ehhez kevesek vagyunk, az Önök közreműködése nélkül nem tudunk előrelépni, ezért [folytatás]

Módosult székesfehérvári rendelésünk menete!

 Szerző: - 14:04   Módosult székesfehérvári rendelésünk menete! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
feb 162017
 
Módosult székesfehérvári rendelésünk menete!

Székesfehérvári rendelésünkön 2017. január 23-tól az alábbi fontos változások lépnek életbe: a mindenkori rendelési idők első másfél órájában (de.8:00-9:30, du. 15:00-16:30) fogadjuk a nem időpontra érkezőket; a második másfél órában – a nagyon sürgős esetek kivételével – lefoglalt időpontra érkezőket várjuk. Foglalásra három lehetőség van: 1./ visszarendelés idejére azonnal; 2./ telefonon a mindenkori rendelés előtt [folytatás]

Változások hírlevelünk küldésében

 Szerző: - 20:24   Változások hírlevelünk küldésében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 272017
 
Változások hírlevelünk küldésében

A jövőben hírleveleket kizárólag azok a pácienseink kapnak, akik például ezen a helyen, feliratkoznak rá.  Gyakorlati tudnivalók: valamennyi rubrikát ki kell tölteni; ezt követően a megadott e-mail címre levél érkezik, itt egy kattintással vissza kell igazolni, hogy a cím tulajdonosa valóban igényt tart a hírlevélre; a listáról bárki bármikor leiratkozhat a jövőben; praxishonlapom jobb felső [folytatás]

Fontos mérések a gyermekgyógyászatban

 Szerző: - 11:41   Fontos mérések a gyermekgyógyászatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 132017
 
Fontos mérések a gyermekgyógyászatban

Páciensünk találkozása gyermekorvosával, pillanatfelvétel csupán. Az adott helyzetben észlelhető elváltozásokat tudjuk rögzíteni, az előzmények tekintetében a szülő és a beteg tapasztalataira hagyatkozunk. Vannak tökéletesen elmondható események: “hetente három alkalommal vérzik az orra”; ugyanakkor sok észlelés viszonylag szubjektív, másképpen “bágyadt” egy temperamentumos, örökmozgó, vagy egy nyugodt természetű, csendes gyermek. Minden pontos megfigyelés nagy segítség az orvos [folytatás]

Az elkerülhető halál

 Szerző: - 17:11   Az elkerülhető halál bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
dec 112016
 
Az elkerülhető halál

Két nappal ezelőtt, fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti gimnazista. Sokkoló hír, különösen annak tudatában, hogy jól tudjuk, védőoltás megmentette volna az életét! Honlapomon írtam az agyhártyagyulladásról, ha valaki veszi a fáradtságot és odakattint, meghallgathatja azt is, ahogyan egy szülő elmondja Balázs elvesztését. Az agyburkok gennyes gyulladását okozó fertőzés csecsemőkben, kisdedekben és serdülőkorúakban a leggyakoribb. [folytatás]