Szoptass, Magyarország!

 Szerző: - 12:11   Szoptass, Magyarország! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 142018
 

„Nem a természetes dolgokon kellene civakodni, mindannyiunkat biztos, hogy legalább megpróbált szoptatni édesanyánk, a természetellenes magatartásformákon kellene bölcsen, irgalmas szeretettel vitáznunk!! Minden szoptató édesanya előtt nagy tisztelettel meghajtom a fejemet, még akkor is, ha illendően az Isten oltára előtt, a templomban táplálja gyermekét!”

Böjte Csaba

Breastfeeding

Védőnő kollégáinkkal karöltve, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük az édesanyákat és világra jöttük első pillanatától a csecsemőket a szoptatás és a szopás, az anyatejes táplálás gyönyörűségének átélésében! A szoptatás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni,  védőnők már a várandósság ideje alatt felkészítik az anyákat, ám ugyanennyire fontos lenne, hogy a lányokat édesanyjuk, nagyanyjuk, az iskolai oktatás megismertesse azzal a csodával, amelyet a szoptatás jelent édesanyának és gyermekének!

Nagyon hosszan lehetne sorolni a szoptatás előnyeit, pozitív hatásait, mind a csecsemő, mind az anya mentális állapotára, fejlődésére; oldalakon beszélhetnénk arról, hogy 6 hónapos életkoráig a kisbaba számára kizárólag az anyatej megfelelő táplálék, ha megvalósulna az ideális szoptatás, akkor évek múltával mennyivel kevesebb krónikus beteget kellene kivizsgálástól kivizsgálásig, gondozástól gondozásig hurcolni, hogy mennyivel kevesebb pénzt hagynánk a gyógyszertárakban. Arról is sok szó eshetne, mennyi tévhitet kellene eloszlatnunk, a “vizes a tejem”, meg a “hasmenése van a tejemtől” sokszor hallott ostobaságoktól kezdve, a szopáskészséget rontó dudlinak a gyermek szájába tuszkolásán át…

Ma, amikor szinte mindenki a világhálóról tájékozódik – csak laikusként nehezen tudja megkülönböztetni a káros, helytelen és helyes információkat -, szeretnék néhány, a gyakorlatban is használható oldalt ajánlani.

Írásom címét az egyik hetilapból vettem át, íme a teljes cikk, amelyet feltétlenül ajánlok elolvasásra, sok káros jelenséget leleplez. Ezrével vannak a világhálón anyagok, amelyek tökéletes, tudományosan megalapozott, a szoptató anyákat és a problémáik megoldását segítő információkat tesznek közkinccsé, kiemelném a La Leche Liga Magyarország oldalát, ha valaki csak innen indul el, ebből tájékozódik, máris kezébe kapta azt a kulcsot, amellyel nyílik az igazság ajtaja! Egyetlen könyv, világhálós írás, praxishonlap sem pótolja a védőnőket, akik teljesen személyre szabott segítséget és támogatást képesek nyújtani. Ám ha ez sem elég, elérhető közelünkben, Siófokon, az a szoptatási ambulancia, amely akár telefonon, akár személyesen átsegítheti minden szoptató anyát nehézségein!

Lehet, egyszerűbb megoldásnak tűnik felíratni, kiváltani és elkészíteni a tápszert, de a kárt, amelyet ezzel mind gyermekünk, mind saját magunk számára okozunk, lehetetlen felmérni, vagy előre látni! Természetesen vannak esetek, amikor az anya képtelen szoptatni mert olyan krónikus betegségben szenved, mert szoptatás alatt nem adható gyógyszert kénytelen szedni, stb., azonban az objektív szoptatásképtelenségen kívül, a legtöbb akadály erős akarattal és megfelelő, szakszerű segítséggel elhárítható! Kérem higgyék el, minden erőfeszítést érdemes megtennünk a cél érdekében, később ezek ezerszer megtérülnek!

Befejezésül két gondolat. Örömmel fogadnám, ha praxisunk elektronikus levelezési címére (doktorcsp1’kukac’gmail.com) küldenének olyan könyv-, és/vagy cikkajánlót (írott, vagy elektronikus felületen megjelentet), amelyből hasznos információkat merítettek.

Megváltoztattam praxishonlapom megjelenését, úgy gondolom, a fekete színnek még akkor is rossz üzenete volt, ha amúgy a házi gyermekorvoslás a végnapjait éli.

A D-vitamin jelentősége

 Szerző: - 11:51   A D-vitamin jelentősége bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 132018
 

2012-ben elvégzett tudományos felmérés megállapította, hogy áprilisra a magyar népesség mindössze hat százalékának megfelelő a D-vitamin ellátottsága, azaz kilencvennégy százaléknál kisebb-nagyobb hiányállapot áll fenn! Ennek oka, hogy táplálékainkban nincs elegendő D-vitamin, ősztől tavaszig nem éri annyi fény bőrünket, hogy az ott termelődő mennyiség kielégítse a szervezet szükségletét.

Mivel a D-vitamin hiányállapot népegészségügyi jelentősége nem túlbecsülhető, tizennégy magyar orvosi Társaság – a legkülönfélébb szakterületek vezető tudósai – Állásfoglalást tettek közzé. A D-vitaminhiány nem egyedüli, de fontos oka a magas szív- és érrendszeri, daganatos halálozásnak, csontritkulásnak, cukorbetegségnek, gyulladásos bélbetegségeknek, stroke-nak, magas vérnyomásnak, szorongásnak, Alzheimer-kórnak!

A kép forrása

A fenti Állásfoglalás és más tudományos kutatási eredmények alapján szeretném felhívni pácienseim szüleinek figyelmét a D-vitamin adagolás jelentőségére, amennyiben érdeklik ennek részletei, az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatja el azokat. További részletek

Fontos mérések a gyermekgyógyászatban

 Szerző: - 11:41   Fontos mérések a gyermekgyógyászatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jan 132017
 

Páciensünk találkozása gyermekorvosával, pillanatfelvétel csupán. Az adott helyzetben észlelhető elváltozásokat tudjuk rögzíteni, az előzmények tekintetében a szülő és a beteg tapasztalataira hagyatkozunk. Vannak tökéletesen elmondható események: “hetente három alkalommal vérzik az orra”; ugyanakkor sok észlelés viszonylag szubjektív, másképpen “bágyadt” egy temperamentumos, örökmozgó, vagy egy nyugodt természetű, csendes gyermek. Minden pontos megfigyelés nagy segítség az orvos számára! Vannak azonban mérhető, számszerűsíthető adatok, most ezekről szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel.

(A kép forrása)

Testhőmérséklet

A lázmérés helyes kivitelezése alapvető fontosságú. Pontos méréshez két dolog szükséges: megfelelő hőmérő és mérési technika. A lázmérőkkel komoly gondok vannak! A legbiztonságosabb az egykori higanyos hőmérő volt, ezt ma hőre táguló folyadékkal töltött eszköz pótolja. Olcsó, a fizika azon törvénye, mely szerint melegben a testek tágulnak érvényes rájuk. Nem tévednek! Ettől még vehetünk bármilyen digitális kacatot, ha lemerül a gombakku, nem tudunk mérni! Egy időben teszteltem a fülhőmérőket, gyakran előfordult, hogy a két hallójáratban közel 1 °C különbséget mértem! A technika: végbélben 0,5 °C levonandó, így kapjuk meg a hónalji értéknek megfelelőt. Hónaljban pedig arra kell figyelnünk, hogy a gyermek jól szorítsa a hőmérőt.

Nagyon fontos érték a testhőmérséklet, régen, amikor 37,2 °C “lázra” nem adtak azonnal lázcsillapítót, az úgynevezett lázmenet (a testhőmérséklet grafikonon történő vezetése), sok betegség esetén, diagnosztikus értékű volt!

Testsúly

Csecsemők számára megbízható mérlegek vásárolhatók (kölcsönözhetők), s a védőnő kollégák is rendszeresen mérik a testsúly gyarapodását. Nincsen arra merev séma, hogy mennyit kell gyarapodni, de a súly stagnálása vagy csökkenése mindig komoly odafigyelést tesz szükségessé! Fő szabály: a születési súly féléves korra duplázódik, egy éves korra háromszorozódik. Vannak percentil grafikonok, amelyeken látjuk, hogy a csecsemő nemének és korának megfelelően belefér-e a statisztikai átlagba.

Vitatott, hogy szopós babáknál érdemes-e mérni az elfogyasztott anyatej mennyiségét. Elmondhatjuk, ha minden jól megy, a csecsemő jóllakik, elégedett, akkor fölösleges az állandó méricskélés. De ha az aggódó anyát megnyugtatja, semmi akadálya, hogy méréssel is megerősítse, nem maradt éhes a baba.

Gyermekek súlyát is érdemes mérnünk 3-6 havonta, a súlycsökkenésre itt is érdemes odafigyelnünk, egy esetben örülünk: ha túlsúlyos gyermek életmódja és étkezési szokásainak megváltozása miatt történik. Nagyon súlyos probléma az anorexia, azaz a kóros alultápláltság, mindenképpen nagy figyelmet érdemel! A testsúly nem elválasztható a testmagasságtól, pl. ide kattintva megállapíthatjuk, hogy gyermekünk súlya neméhez, korához és testmagasságához képest normális tartományban van-e. Érdemes a mért értékeket dátum szerint feljegyeznünk, hogy lássuk a trendet.

Testhossz, testmagasság

Testhosszt fekvő helyzetben, magasságot állva mérünk. Erre elegendőek a védőnői, iskolai szűrések, bár érdekes lehet minden egyes születésnapon otthon is mérni egyet, s feljegyezni az értéket. Ha a gyermek magassága jelentősen elmarad a statisztikai átlagtól, az nagy figyelmet érdemel!

Vérnyomás

Gyakori, hogy egészen megbízható készülékek vannak a háztartásokban. A csuklós eszközökről nem vagyok jó véleménnyel. Gyermekeknél fontos a mandzsetta mérete, kisebb gyermeknél a felnőttét használva alacsonyabb értéket mérünk. A vérnyomás mérése is pillanatfelvétel, ezért ha hipertónia gyanúja felmerül, 24 órás mérést végzünk, a páciens normális életvitele mellett. Ha igazolódik a betegség, a kezelés hatásosságának ellenőrzése érdekében, gyakrabban kell otthon is mérnünk – természetesen megfelelő eszközzel és helyes technikával.

Nyugalmi pulzus

Fontos érték, egy percig, a beteg csuklóján tartva ujjunkat mérjünk. Nemcsak a percenkénti szívverések számát érdemes figyelnünk, hanem annak egyenletességét (ritmusosságát). (Az orvos pulzusméréssel öt értéket ismer meg: frekvencia, ritmus, nagyság azaz amplitúdó,  gyorsaság, elnyomhatóság.)

Légzésszám

Ritkán figyelt, ám nagyon fontos érték, különösen krónikus légzőszervi betegeknél, ha arra van gyanúnk, hogy fulladás kezdődik. Nyugalomban, fekvő helyzetben, 1-2 percig számoljuk a belégzést (figyelve a mellkas mozgását). A normális légzésszám korfüggő:

Újszülött: 35- 40/ perc

Csecsemő (6 hónapos): 30-50/ perc

Kisded (2 éves): 25-32/ perc

Gyermek: 20-30/ perc

Serdülő: 16-19/ perc

Felnőtt: 12-20/ perc

Számtalan tényező befolyásolja: fizikai terhelés, érzelmi stressz, lázas állapot, stb. Nyugalomban értékes adat a fulladásról és/vagy esetleges tüdőgyulladás fennállásáról.

***

Igyekeztem – a teljesség igénye nélkül – összeszedni azokat a fontos méréseket, amelyeket bárki képes elvégezni,  rendkívül informatívak lehetnek. Természetesen a számszerűsíthető értékek mellett, a többi pontos szülői megfigyelés is nagy segítséget nyújt a betegségek megfelelő kórismézéséhez.

 

Mit tegyünk ha a gyermeket baleset érte?

 Szerző: - 11:18   Mit tegyünk ha a gyermeket baleset érte? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
okt 012016
 
Mit tegyünk ha a gyermeket baleset érte?

Korábbi írásomban elsősorban a gyermekkori balesetek megelőzésére helyeztem a hangsúlyt, most megkísérlem, hogy némi támpontot nyújtsak arra nézve, mit tegyünk, ha már megtörtént a baj. Ha gyermekünk balesetet szenvedett, a szülőt – teljesen érthetően – valóságos sokkhatás éri, nehéz azokban a pillanatokban hideg fejjel, átgondoltan cselekednie! Éppen ezért egyáltalán nem szégyen azonnal feltárcsázni a Mentőszolgálatot [folytatás]

Gyermekkori balesetek

 Szerző: - 13:04   Gyermekkori balesetek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jún 192016
 
Gyermekkori balesetek

A televízió bűnügyi riportműsorában sugároztak egy történetet. A család otthonában meghibásodott a bojler, az anya esti fürdetéshez tűzhelyen melegített vizet. Az edényt annyi időre helyezte a fürdőszoba földjére, amíg felnyúlt a kiskádért, a kisded belelépett, súlyos égési sérülést szenvedett. A pillanatnyi kihagyásból büntetőper kerekedett, az anyát jogilag elmarasztalták. Félreértés ne essék: nem éheztette halálra gyermekét, [folytatás]

Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

 Szerző: - 10:04   Védőoltási Továbbképző Tanfolyam bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
ápr 192016
 
Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Az orvostudomány ismeretei exponenciális módon növekszenek. Olykor több évtizedes hiteket – tévhiteket – írnak felül az újabb felismerések, felfedezések. A gyakorló orvos kapkodja fejét a rázúduló információözönben, megpróbálja kiszűrni közülük a gyakorlatba azonnal átültethetőket. A házi gyermekorvoslás egyik legalapvetőbb feladata a védőoltások beadása. A kötelezőket tekintve nincs mérlegelési joga, egyedül az oltás beadásának időpontjában van [folytatás]

Ismét az “immunerősítés”-ről

 Szerző: - 08:22   Ismét az “immunerősítés”-ről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
dec 052015
 
Ismét az "immunerősítés"-ről

Bár járványról még nem beszélhetünk, de a halmozódó, gyakran ismétlődő betegségek kapcsán, sok szülő szeretne kapni olyan szert, amellyel növelheti gyermeke ellenálló képességét, csökkentheti a megbetegedéseinek számát. Igazából az lenne az elvárás, hogy ajánljunk vitaminokat, vagy immunerősítőket, amelyeket bekapva a gyerek nem, vagy csak kevesebbet lenne beteg. A helyzet azonban  nem ennyire egyszerű, ám írásom végén [folytatás]

Nyári jó tanácsok és feladat-lista egy itáliai tanár, Cesare Cata tollából

 Szerző: - 18:19   Nyári jó tanácsok és feladat-lista egy itáliai tanár, Cesare Cata tollából bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
jún 212015
 
Nyári jó tanácsok és feladat-lista egy itáliai tanár, Cesare Cata tollából

Mivel magam már két alkalommal is írtam honlapomon a nyári vakációról, ezúttal egy itáliai, közelebbről Fermo-i középiskolai tanár megszívlelendő tanácsait és feladatait osztom meg Önökkel. Természetesen a tengerpartot helyettesíthetjük egy közeli patakkal, tóval, erdővel, mezővel… Az ő gondolataival kívánok minden páciensünknek pihentető, kellemes és hasznos nyári vakációt 🙂 ! 1. Egy reggel sétálj el a [folytatás]

Gyógyszerbiztonság

 Szerző: - 14:55   Gyógyszerbiztonság bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Már 042015
 
Gyógyszerbiztonság

Általános és jogos elvárás, hogy a gyógyító hatékonyan, gyorsan és a lehető legkevesebb kár okozásával segítse a beteg szervezetét a betegségek legyőzéshez. A legegyszerűbb, ha bekapunk 3-4 bogyót, az élet pedig gyógyultan folyhat tovább. A valóság sokrétűbb ennél. A gyógyszeres kezelés a gyógyító munka mindössze egy vékony szelete. Az értehetőség kedvéért: krónikus ízületi fájdalomra írhatunk [folytatás]