Sze 022017
 

Ez a tájékoztatóm, már tavaly ilyenkor is megjelent, mivel ismét döntési helyzetben vannak a hetedikes kislányok szülei, ismét közzéteszem. Egy dologgal szeretném kiegészíteni: az alább olvasható írás szakmai meggyőződésemből született, meglehetősen sokat foglalkoztam a kérdéssel, annak szakirodalmával; védőoltási kongresszusokon is állandó téma. Semmiféle gyártó nem ösztönöz véleményem megosztására, s mivel felső tagozatban nem vagyok iskolaorvos, nem oltok a vakcinával. A korábban általam beadott oltásokkal nem volt probléma. Ha azt elérjük, hogy 15-20 év múlva a jelenleg évi 450 fős méhnyakrák halálozás a töredékére csökken, már nem éltünk hiába. A jövő generációért dolgozunk!

Teszi fel a kérdést az elkövetkező napokban sok szülő önmagának és (gyermek)orvosának.  A válaszom rövid: IGEN, adassuk be!

influenza

Évről évre ijesztő statisztikai adatok látnak napvilágot a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálozások magyarországi számáról. Ahogyan azt már gyakran elmondtam, oltást nem betegséggel, hanem kórokozóval szemben javaslunk beadni. A méhnyakrák estében ismert, hogy a humán-papillómavírus (HPV) fertőzés a daganat legfőbb okozója, tudomásom szerint, ez ma az egyetlen védőoltással megelőzhető daganat!

Mint minden oltásról, erről is rengeteg hit és tévhit kering! Hosszú éveken át, az önkormányzatok által díjtalanul biztosított oltóanyaggal, mi, házi gyermekorvosok oltottunk. Sem rövid- sem hosszútávon nem találkoztam semmiféle oltási károsodással, szövődménnyel. Jelenleg az oltást az iskolaorvosok végzik, ha a szülő kéri. Azért ezt a korcsoportot oltják, mert a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb (vagyis nyújt védelmet) az oltás. Később is beadható, de akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúljunk, a három vakcina ára kb. 100 000 Ft!

Vannak-e az oltásnak veszélyei? Igen, minden orvosi beavatkozás veszélyeket hordoz magában, de ezek jelen esetben elhanyagolhatóan esnek latba. Sokkal nagyobb veszély az oltásnál, hogy a teljes védettség tévhitébe ringatjuk magunkat, ugyanis az oltottaknak is szükséges később a rendszeres méhnyakrák szűrés elvégzése!

Mi van a fiúkkal? Egyes sajtóhírek szerint, Székesfehérváron, önkormányzati forrásból, lehetőség lesz az oltás beadatására. Sajnos a szájüregi-, garat-, gégedaganatok száma is elképesztően magas, nem vitás ezek kialakulásában a HPV szerepe. Így a fiúk, férfiak oltása is jogos, indokolt, amint erről a lehetőségről bővebb információt kapok, tájékoztatni fogom Önöket.

Minden írásomat olvasó édesanyát, nagymamát kérek, azonnal készítsen számvetést: nem hanyagolta el saját szűrését? Ha igen, még ma jelentkezzen vizsgálatra!!! Adjunk esélyt az életnek!