Új tanév kezdetén

 Szerző: - 07:00
aug 282017
 

A házi gyermekorvos munkáját a tanév sokkal inkább meghatározza, mint a naptári év. Szeptembertől hetente duplázódik betegforgalmunk, tornyosulnak megoldandó feladataink. Nagyon régi törekvésünk, hogy a betegellátás minél kulturáltabb módon folyjon, számtalan módon, elsősorban az új kommunikációs lehetőségek igénybevételének segítségével próbáljuk ezt elérni. Asszisztensnőmmel együtt ehhez kevesek vagyunk, az Önök közreműködése nélkül nem tudunk előrelépni, ezért írok le ismét néhány aktualitást.

  • A munkaszervezés kulcsa ez a praxishonlap, amelyen minden aktuális fontos információt haladéktalanul közzéteszek. A másik fontos on-line eszközünk az e-mail, fiókunkat munkanapokon többször is megnézzük, igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül válaszolni. A harmadik kommunikációs csatorna a hírlevél, amelyet kizárólag fontos információk Önökkel történő megosztására használunk, ehhez azonban fel kell iratkozniuk rá!

 

  • A világháló nagyon komoly segítség mindannyiunk számára! E-mailben kérhetnek állandóan szedett gyógyszereket, beutalókat, egyéb adminisztrációs igényeiket közölhetik velünk. Ez azért nagy segítség számunkra, mert így előre elkészítjük azokat, nem a betegrendelési idő rovására történik. Küldhetnek leleteket is, ha lehet JPEG formátumban, mert így azonnal a betegdokumentációhoz tudjuk fűzni azokat. Adatvédelmi okokból a laboratóriumi eredményeket csak a székesfehérvári rendelőben tudjuk megnézni, készséggel továbbítjuk Önöknek, ha kérik.

 

  • Továbbra is lehetséges az időpontfoglalás, a mindenkori rendelési idők második másfél órájában. Az időpontra érkező betegek előnyt élveznek, a behívás nem ez érkezés sorrendjében történik, tehát kevesebb várakozásra számíthatnak mindazok, akiknek ha nincs időpontjuk, az első másfél órában érkeznek.

 

  • Természetesen a telefont sem zárhatjuk ki életünkből, 30/311-2802 hívószámon Andrea a rendelkezésre állási időn belül elérhető, de továbbra is nyomatékosan kérjük, hogy rendelési idő alatt csak halaszthatatlanul sürgős ügyekben telefonáljanak!

 

  • Új szolgáltatásként bevezetem a telefonos konzultáció lehetőségét azoknak a szülőknek, akiknek olyan gondjuk van, hogy nem szükséges feltétlenül személyesen megjelenniük, de szeretnének velem bizonyos dolgokat megbeszélni. Ezekre a konzultációkra hétfőn és szerdán 15:00-16:00-ig van lehetőség, de természetesen akut probléma esetén, a rendelkezésre állási időn belül, bármikor hívhatnak!

 

  • Nagyon komoly probléma az iskolai és óvodai mulasztások igazolása, ezen a téren alapvető változásokat vagyok kénytelen bevezetni. Csak és kizárólag az egészségi okból történő mulasztást áll módomban igazolni, akkor ha tudomásom van a hiányzás kezdetéről. Például: ha valakit vasárnap láz miatt az Ügyelet ellát, kontrollra hozza az ott kapott ambuláns lapot magával, mert túl a szakmai információk megismerésén, azt is megtudom, hogy mióta beteg. Ha valakinek orvosi ellátást nem igénylő gondja van (pl. menstruációs görcs), küldjön e-mait, informáljanak bennünket. Ezen a téren semmilyen engedményre nem vagyok hajlandó, senkinek, semmilyen esetben nem fogok utólagosan hiányzást igazolni! Visszatérő probléma az ellenőrző-könyv, ha nem hozza a páciens, akkor papír alapú igazolást írok, ez okirat, amelyet a tanintézet köteles elfogadni, nem fogom ugyanazt pótlólag az ellenőrzőbe beírni!

 

  • Többször kértem Önöket, hogy ha egy mód van rá, kísérjék el gyermeküket. Jogszabály szerint, fizikális orvosi vizsgálat csak a szülő jelenlétében történhet, nyilvánvaló, hogy egy felnőttől általában sokkal pontosabb információk nyerhetők, mint a gyermektől.

 

  • Befejezésül egy zárógondolat. A védőnői ellátás a gyermek hatéves koráig a területen történik. Természetesen elvégeznek minden kötelező vizsgálatot, szűrést, stb., azonban ezen kívül is bátran fordulhatnak hozzájuk, ugyanis az ellátórendszer rendkívül fontos fogaskerekei ők, akik széleskörű szakmai kapcsolatrendszerrel bírnak, legyen szó akár szociális ellátásról, gyermekkori veszélyeztetettségi állapotokról, dietétikáról, (gyógy)testnevelésről, stb. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindhárom székesfehérvári és a sárkeresztesi-mohai védőnő kollégáink rendkívül jól képzett, tapasztalt, segítőkész szakemberek. Forduljanak hozzájuk bizalommal, a védőnői szolgálat hungarikum, olyan segítő jobb, amelybe kapaszkodhatnak!

Az ősz fontos változást hoz majd az e-recept bevezetésével, túl sok információnk nincs még erről, de novembertől nem papír alapon, hanem on-line rendelünk gyógyszereket. Nagy reményeket fűzök ehhez, ugyanis rengeteg idő (és papír) válik megtakaríthatóvá. Bízom abban, hogy az átállás zökkenőmentes lesz, amint tudom, tájékoztatom Önöket az ezzel járó változásokról.

Minden páciensünknek jó tanulást és egészséget kívánunk!