jan 302018
 

Hetek óta vezető téma a híradásokban, hogy kitört az influenzajárvány. Az Egyesült Államokból 37 gyermek haláláról érkezett hír. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Még nem látjuk, hogy mikor lesz vége, de a rendeléseinket felkereső páciensek száma is folyamatosan emelkedik. 

Minden ilyen hír joggal kelt rémületet. Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünket elkerülje a betegség? Egyáltalán, influenzajárvány miatt nő a betegforgalom?

Kezdjük az utóbbival! Az influenzabetegségnek jól leírható tünetei vannak, azonban egyik sem annyira jellegzetes, mint például a bárányhimlő esetében jól ismert bőrelváltozás. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben csak gyanítjuk az influenzát. Ma az orvostudomány egén fényes állócsillagként ragyog az “evidence based” – rossz fordítással – “tényeken alapuló” gyógyítás. Ha ragaszkodunk szent tehenünkhöz, valamennyi esetben mikrobiológiai diagnózisra lenne szükség, azaz a vírus kimutatására az orr- és garatváladékból és/vagy a vérből az ellenanyagok mérésére. Ezek a vizsgálatok azonban nehezen érhetők el. Ugyanakkor járványügyi okokból végeznek ilyeneket, ha kimutatható a vírus, abból következtetni lehet arra, hogy a népesség megbetegedéseiben kóroki szerepe van. A gyógykezelést azonban alig befolyásolja. A helyzetet nehezíti, hogy számtalan vírus kering, amely hasonló tüneteket okoz, mint az influenza.

Hogyan gyógykezeljük a betegséget? Olyan gyógyszerünk nincs, amely megakadályozná a vírus gazdaszervezetben történő szaporodását! Ezért a tünetek után megyünk, megpróbáljuk a szövődményeket megelőzni. Fontos kérdés a lázcsillapítás. Figyelmükbe ajánlom honlapomon régóta elérhető szakmai állásfoglalást erről. Alapvető az ágynyugalom, a bőséges folyadékbevitel és a gyakori szellőztetés. Fokozott figyelmet fordítsunk mind a beteg, mind a környezetében élők személyes- és szájhigiéniájára! Lohasztó orrcseppek javíthatják az orrlégzést és a közérzetet. A köhögés szinte mindig megjelenik, a csillapító, nyákoldó és köptető szerek helyesen alkalmazva szintén gyorsíthatják a kórlefolyást, de ne felejtsük el, a köptetők kezdetben felerősítik a köhögést, de az a cél, hogy a szervezet így szabaduljon meg a pangó váladékoktól. A bélcsatorna az egyik legnagyobb immunszervünk, érdemes néha probiotikumokat alkalmaznunk. Az étrend álljon könnyen emészthető táplálékokból, inkább gyakrabban adjunk keveset enni, még fontosabb a folyadékbevitel. Sajnos az influenzának lehetnek szövődményei, elsősorban bakteriális fertőzések: középfül- és arcüreggyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás. Ilyenkor lépnek a képbe az antibiotikumok.

Az influenzának nem gyógyszere egyetlen antibiotikum sem! Ha indokolatlanul rendeljük, azzal a betegnek ártunk, elhúzódóvá tehetjük a kórlefolyást. Tévhit, hogy az antibiotikumok megelőzik a bakteriális szövődményeket! Az indokolatlan antibiotikum használat hosszútávon azt eredményezheti, hogy a baktériumok kialakítják velük szemben az ellenállást, 5-10-20 év múlva nem lesznek hatékonyak (mint azzal szembesülhetünk az Afrikából Európába hurcolt tuberkulózis esetén, a hagyományos gátlószerek – speciális, TBC-re ható antibiotikumok – mára teljesen hatástalanok).

Hogyan előzhetjük meg? Röviden: védőoltással, amelynek beadása a későőszi hónapokban optimális. Persze sokan rettegnek az oltástól, mert így “mikrocsipet nyomunk be”, meg “betegebb lesz tőle”, mint a vírustól. Elérhető olyan vakcina, amely a vírus fehérjeburkának egy jellemző szakaszát tartalmazza, ezáltal az immunrendszer megindítja az ellenanyagválaszt, a vadvírus szaporodását azonnal blokkolja. Ha az oltás nem tartalmazza az örökítőanyagot, nincs szaporodás, nincs oltási betegség! Környezetemben élő szeretteim és jómagam is megkaptuk az oltást, mindenféle kellemetlen reakció nélkül! Elkeserítő, hogy a Tisztiorvosi Hivatal által díjtalanul beadható vakcinát is csak krónikus betegeink töredéke kéri, pedig ők fokozottan veszélyeztetettek. Pedig ez lenne a megelőzés szinte egyetlen módja!

Gyermekeink közösségbe járnak. A helyi sajtóban “Miért nem tiszteled a gyermekedet?” címmel megjelent egy írás, amelynek minden betűjével egyetértek!!! Beteg gyermeknek nincs keresnivalója a közösségben. Jó ha tudjuk: az influenza már a lappangási szakban is fertőz, majd a betegség végén, mikor a szervezet immunrendszere elhárította a bajt, jóval védtelenebb más kórokozókkal szemben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha úgy látjuk, a gyerekben bujkál valami, ne vigyük bölcsődébe, óvodába, iskolába, a betegség után se siessünk, várjuk meg a teljes gyógyulást. Nincs annyi tananyag, amely nem pótolható, az egészség azonban pótolhatatlan. Őszre vértezzük fel magunkat az oltásokkal kapcsolatos információkkal, de ne csak azokat a honlapokat olvassuk, amelyek pl. mikrocsipek beültetésével vádolják az orvosokat, hanem szakmailag kompetens helyeket is nézzünk meg, íme egy ezek közül!