Már 272018
 

Néhány esztendeje írtam a kullancs terjesztette betegségekről, mivel már tart a rajzásuk, célszerű ismét elővenni a témát.

A kullancs egész évben jelen van környezetünkben, potrohában kórokozókat hordozhat, amelyek csípéssel az emberi szervezetbe jutva, betegségeket okozhatnak. Elsősorban az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusát és a Lyme-betegséget okozó spirochaetát terjesztő rovarok jelentenek ránk veszélyt.

Nemcsak erdőn, mezőn kiránduláskor, hanem parkokban, kertekben is ki vagyunk téve csípésnek! Hogyan védekezzünk?

  • Lehetőleg viseljünk zárt ruházatot, például a nadrág szárát tűrjük be a lábbelibe (stb.).
  • Fújjuk be magunkat kullancsriasztóval, kiválasztásakor kérjük kezelőorvosunk, gyógyszerészünk tanácsát.
  • Esténként alaposan vizsgáljuk meg bőrünket.
  • Ha kullancsot találunk, ne essünk pánikba! Teendők: kullancscsipesz beszerzése, a rovart nyakánál fogva, egy határozott mozdulattal felfelé húzzuk ki. Ha a szájszerve (feje) bennmarad, nem jelent veszélyt. Soha semmit ne kenjünk a rovarra, ne “fullasszuk meg”, mert a potrohában lévő kórokozókat előbb belénk üríti!
  • Hosszabb ideig figyeljük a csípés helyét, ha bőrpírt látunk, amely esetleg körkörösen növekszik, fényképezzük le és minél előbb forduljunk orvoshoz.
  • Az agyvelőgyulladás megelőzése céljából fontoljuk meg a védőoltás beadatását. Oltási sorozatot adunk, az első két évben három vakcinával végzünk alapimmunizálást, először három év múlva, majd ötévente szükséges egy oltásból álló emlékeztető. (Ezek esedékességét nekünk kell figyelnünk.) Több mint húsz éve oltunk, a vakcina megbízható.

A Lyme-kór antibiotikummal tökéletesen gyógyítható, azonban nagyon nem mindegy, hogy melyik készítményt, milyen hosszan és mekkora dózisban használjuk. Kezeletlenül évekig tartó lefolyású, nagyon változatos tünetekkel járó, aljas betegségről beszélünk. Éppen ezért, jó ha tájékoztatjuk orvosunkat az esetleges csípés helyéről és idejéről.

Házi kedvenceinket kullancsriasztó nyakörvvel védjük.