Júl 072010
 

Az allergiás megbetegedésekről szóló tájékoztatóm második részében a betegség kezelésének lehetőségeiről olvashatnak.

Elöljáróban szeretném elmondani, hogy nagyon káros, kifejezetten hibás az a szemlélet, hogy betegségek kezelésekor egyedül csak gyógyszerekre gondolunk! Természetesen, ha egy korábbi egészségügyi miniszterasszony ex cathedra kijelenthette, hogy az asztmás gyerekek a korszerű gyógyszerektől és nem a jó levegőtől gyógyulnak, az megfelelően erősíti ezt a szemléletet és kizárólag a gyógyszer-lobbi érdekeiben áll; egyáltalán nem mellékesen kijelentése oldalvizein bezárathatta és szétkergethette azt a zseniális gyógyító-, kutató-, oktatóműhelyt amely a gyermekkori allergiás megbetegedések gyógyításának európai színvonalú otthona volt: a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet! Ne gondoljuk tehát, hogy az allergia kezelésének egyetlen módja gyógyszerek szedése! Jó, ha tudjuk: a gyógyszerek 98 százalékának van mellékhatása, amely lehet káros, vagy közömbös! Azt sem árt tudni, hogy a helyesen végrehajtott nem gyógyszeres kezelés alapvetően fontos ahhoz, hogy gyógyszereink hatásosabbak legyenek! (A nem gyógyszeres kezelés alatt nem a mágiákat, javasasszonyokat, sarlatán „természetgyógyászok” tevékenységét értem!)

Az első részben elmondtam, hogy az allergia túlérzékenység bizonyos anyagokkal szemben. Magától értetődik, ha a szervezet nem találkozik az allergénnel, nincs reakció, azaz nincsenek betegségi tünetek! Elérhetjük ezt valamilyen módon? Természetesen! Lakóhelyi allergének esetében tudnunk kell, hogy a poratka élete lakástextíliákhoz kötődik. Elengedhetetlen a bútorkárpitok és szőnyegek rendszeres és hatásos porszívózása, atkaölő vegyszerek alkalmazása. Létezik olyan jelzőcsík, amely megmutatja otthonunk fertőzöttségét poratkával – ez az ízeltlábú nem más, mint egy apró pókféle, az ürüléke okoz az allergiát. Legyen az otthonunk por- és atkamentes, ez viszonylag könnyen elérhető. Ha állati szőrökre allergiás a gyermekünk, akkor nem szabad a lakásban állatot tartani. Ha macskaszőrre érzékeny, akkor se vegyünk tengerimalacot, vagy egyéb rágcsálót, ne tartsunk díszmadarat! Ne aludjon gyermekünk tollpárnán, ne legyen a szobájában növény, cserepes virág, mert ennek földje is penészesedhet. Összefoglalva: védekezzünk a lakóhelyi allergénekkel szemben, ez viszonylag könnyen kivitelezhető!

Mi a helyzet a pollenekkel (növényi- és virágporokkal)? A csapból is a parlagfű irtás fontosságáról ömlik a szó. Természetesen, alapvető fontosságú, hogy lakókörnyezetünkben ne legyenek gyomok, kalászba szökött fű, gondozatlan rétek. Irtani kell a parlagfüvet, nyírni kell a gyepet, de sajnos ez önmagában nem elégséges. Azt látjuk, hogy azok, akik pázsitfűre érzékenyek – botanikai rokonságuk miatt – általában a rozsra is allergiásak. (Ez nem jelenti azt, hogy rozskenyeret nem ehetnek, a pollenekről beszélünk!) A rozst nem irtani, aratni kell. A pollenek pedig felhőként vonulhatnak, néha akár több száz kilométerről. Látható, hogy nehezebb védekeznünk, mint a lakóhelyi allergénekkel szemben. Mit tehetünk?
• Érdemes esténként a gyermek haját vízzel átöblíteni, hogy eltávolítsuk a nappal odaragadt polleneket.
• Kerti munkák (pl. fűnyírás) végzésekor tartsuk távol gyermekünket.
• Gyakran mosogassuk a gyermek orrát pl. tengervizes orrspray-vel, hogy lemossuk az allergéneket, a szem kötőhártyájára használhatók vény nélkül kapható műkönnyek.
• Alapvető fontosságú a megfelelő orr-toilette, a gyakori orrfúvás.
• Célszerű a gépkocsinkba pollenszűrőt beépíteni.
Súlyos parlagfű allergia esetében érdemes nyári üdülésünket úgy időzíteni, hogy az augusztus elejére essék, magas hegységekben (Alpok, Tátra, Hargita) nincs parlagfű 1200-1500 m magasság felett; ugyancsak életképtelen a gaz az Adria partján.
Pollenallergiások számára érdemes beszerezni olyan légtisztító berendezést, amelynek szűrőjén fennakadnak a lakásba került pollenek. Gondoljunk abba bele, hogy a nyári melegben, a nyitott ablakokon keresztül akadálytalanul áramlik a virágpor a szobába, majd este leülepszik. Reggel, mikor elindul az élet a lakásban felkavarodik, közben jön be az utánpótlás, hamarosan magasabb lesz a szoba pollenkoncentrációja, mint a külvilágé! Ezért van a légtisztítóknak, légmosóknak fontos szerepük, hiszen ha segítségükkel pollenmentessé tesszük otthonunk levegőjét, azzal elérhetjük, hogy legalább a nyolc órás alvásidő alatt tehermentesítjük gyermekünk szervezetét! (Beszerzésekor arra ügyeljünk, hogy alacsony áramfogyasztású, csendes működésű és a szoba légköbméretéhez mért kapacitású legyen, hiszen egész éjjel működnie kell.)

Szénanáthás betegeink kezelésében lehetőség van egy rendkívül hatásos, mellékhatásmentes kezelés alkalmazására, magyar találmány a Rhinolight, amely bizonyítottan hatásos. Nagyon jól alkalmazható például áldott állapotban lévő édesanyák allergiájának kezelésében, de a többi szénanáthás beteg esetében is.

Ezek után lássuk a gyógyszeres kezelés lehetőségeit.
Allergiás kötőhártya gyulladás kezelésére sok készítmény közül választhatunk, amelyeket helyileg csepp, vagy kenőcs formájában alkalmazunk. Hatóanyagukat tekintve ezek között vannak úgynevezett antihisztaminok és hormontartalmú készítmények. Utóbbiakat – álláspontom szerint nagyon helyesen – csak szemész szakorvosok írhatják fel a betegek számára, ugyanis korántsem veszélytelenek! Ez nem jelenti azt, hogy nincs helyük a kezelésben, de szemész szakorvosok kompetenciája és ez így jó. Az antihisztaminok általában középsúlyos esetig megfelelően enyhítik a kínzó viszketést, könnyezést.

Orrnyálkahártya allergiás gyulladására – vagyis szénanáthára – is előnyben részesítjük a helyi kezelést, orrcseppek és –spray-k formájában. Háromféle hatóanyagú készítmény érhető el. Vannak lohasztó cseppek (Nasivin, novorin, Afrin, stb.), ezek semmi mást nem csinálnak, mint a tágult erecskéket összehúzzák, így csökkentik a nyálkahártya duzzanatát. Hatásosak, alkalmazásuk után pillanatokon belül jobban szelel az orr, csökken a váladékozás, de amint elillan hatásuk a tünetetek ismét megjelennek. Bár vény nélkül kaphatók, ezek sem veszélytelenek! Öt napnál tovább TILOS az alkalmazásuk, mert károsítják a nyálkahártyát, magyarul betegséget okoznak, amelynek latin neve rhinitis medicamentosa, azaz gyógyszer okozta orrnyálkahártya-gyulladás! Volt olyan eset, amikor felnőtt beteg napi 2-3 üveg Novorint öntött az orrába, igen nehezen gyógyítható károsodást okozva ezáltal! Van helyük a lohasztó orrcseppeknek a szénanátha kezelésében? Érdemes arra tartalékolni használatukat, ha például vizsgázunk, sportolunk, kirándulunk, nagyon rövid ideig, alkalomszerűen. Célszerű az alábbiakban részletezett egyéb helyi készítmények adásának megkezdésekor 1-2 napig úgy használnunk, hogy a gyógyszer adása előtt, a nyálkahártya duzzanatának csökkentésével biztosítsuk, hogy azok a szerek mélyebbre jussanak.

Egyéb helyi készítmények között ugyancsak vannak antihisztamin és hormontartalmú szereink. Előbbieket középsúlyos estekig, utóbbiakat súlyosabb esetben alkalmazzuk. Általánosságban fontos hangsúlyozni, hogy ezektől csak akkor várhatunk kielégítő hatást, ha a célszervre, vagyis a nyálkahártyára kerülnek. Ha a váladékra fújjuk, az annyit ér, mint halottnak a csók!!! Tehát alapos orrfúvás, esetleg átöblítés után az aerosolt a jobb kezünkbe fogva fújjuk a bal orrfélbe (és fordítva) a gyógyszert. Csak az orvos által előírt adagban alkalmazzuk és ne várjunk azonnali hatást, mert ezek a gyógyszerek nem hatnak azonnal, néhány napra szükség van, hogy kialakulhasson hatásuk. Ne ijedjünk meg, ha az orvos hormontartalmú készítményt javasol, mivel az a legjobb gyulladáscsökkentő, de hatását csak a célszerven – vagyis a nyálkahártyán – fejti ki, szervezetünkbe csak elhanyagolható mennyiség szívódik fel belőle.

A hörgők allergiás gyulladása – vagyis a hörgi asztma – gondozása meghaladja ennek az írásnak a kereteit, de a későbbiekben visszatérek rá.

Befejezésül pár mondat az allergiás betegségek kezelésére használt gyógyszerekről. Erre a célra antihisztaminokat használunk, amelyek fékezik az allergiás gyulladást. Ma már hatékony és viszonylag kevés mellékhatással bíró gyógyszereink vannak. Általában naponta egyszer (este) érdemes beadnunk, fontos a folyamatosság. Azt azonban fontos tudnunk, hogy ezek a gyógyszerek nem kezelik okilag az allergiát! Csak a tüneteket mérséklik, körülbelül olyanok, mint egy torokgyulladás esetén a lázcsillapítók, ám a betegséget az antibiotikum szünteti meg okilag.

Örömmel tájékoztatom Önöket arról, hogy immár Magyarországon is elérhetővé váltak az úgynevezett allergén specifikus immunterápia készítményei, amelyek a betegséget okilag gyógyítják! A kezelésnek vannak korlátai, például csak 5 éves kor után lehet alkalmazni. Magyarországon elérhető a fekete üröm, a parlagfű, a pázsitfű és a nyír túlérzékenységgel szembeni immunterápia. A készítmények gyógyszertári forgalomban vannak, sajnos áruk meglehetősen borsos, 16 600 Ft-ba kerülnek, de meggyógyítják az allergiát!

Ugyancsak széleskörűen és hatásosan alkalmazhatók a mellékhatásmentes homeopátiás készítmények is az allergiás betegségek kezelésére, ezeket szakmai ismereteim mélyülésével és jogosultságom megszerzésével magam is beépítem a későbbiekben terápiás eszköztáramba.