okt 162010
 


*

Mi az influenza?

Az influenza, az influenza vírus által kiváltott járványos, fertőző betegség, amelynek tünetei: 2-3 napos lappangás után, hirtelen kialakuló magas láz, nagyon rossz közérzet, fejfájás, végtag- és ízületi fájdalmak, gyengeség, elesettség, száraz kínzó köhögés.

Mik a betegség veszélyei, szövődményei?

Önmagában is kellemetlen megbetegedés, azonban legnagyobb veszélye a szövődmények kialakulása. Kiemelendő a tüdőgyulladás, amely lehet vírusos, de bakteriális eredetű is. Ezen kívül gyakran találkozunk középfül- és arcüreggyulladással, krónikus légcső- és hörghuruttal. A tüdőgyulladás akár halálos kimenetelű is lehet a veszélyeztetett betegcsoportokban.

Hogyan gyógyítható az influenza?

Elérhető gyógyszereink között alig van olyan, amelyik okilag gyógyítja a betegséget. Tüneti kezelésre vagyunk képesek, amely elsősorban lázcsillapításból, vitaminok adásából áll. Kizárólag bakteriális szövődmények kialakulása esetén szabad antibiotikumokhoz nyúlnunk!

Megelőzhető-e az influenza?

Megfelelő életmód: helyes táplálkozás és öltözködés, testmozgás és személyi higiéné alapvetően fontos ebben az esetben is – akár csak más betegségek prevenciójában, azonban ezeknek a szabályoknak a maradéktalan betartása estén sem érezhetjük magunkat teljesen biztonságban! Gyógyszerek közül a homeopátia kínál többféle lehetőséget a megelőzésre, tapasztalataim szerint hatékony módszer.

Az influenza megelőzésének legbiztosabb módja a védőoltás beadása.

Mi az influenza elleni védőoltás?

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete állapítja meg, hogy mi legyen az oltóanyag összetétele, azaz melyik vírustörzs ellen oltsunk. A gyógyszeripar ennek megfelelően gyártja a vakcinákat. Az oltást azért szükséges évről-évre megismételni, mert a vírus gyakran mutálódik, megváltoztatja szerkezetét, így az immunrendszer nem ismeri fel, nem tudja még a betegség okozása előtt blokkolni annak a szervezetben való elszaporodását. Az oltással viszont elérjük ezt a célt.

Kiket érdemes beoltatni?

Elsősorban a krónikus megbetegedésben szenvedő gyermekeket – idegrendszeri, légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere betegségben szenvedőket – számukra az oltóanyagot az ÁNTSZ ingyenesen biztosítja. Ezen felül érdemes szinte mindenkit beoltani, hiszen ezzel megelőzhető egy roppant kellemetlen, szövődményekkel veszélyeztető betegség.

Vannak-e az oltásnak veszélyei?

Mint minden védőoltásnak, úgy ennek is lehetnek szövődményei: duzzanat az oltás helyén, 1-2 napos rossz közérzet, hőemelkedés. Tojásallergiás betegek oltása megfontolandó.

Betegebb lesz-e a gyerek az oltástól, mint magától a vírustól?

Határozottan kijelenthetem, hogy NEM! A korszerű oltóanyagok nem tartalmazzák a vírus örökítőanyagát, így nem képesek elszaporodni a szervezetben, azaz betegséget okozni.

Van-e higany (tiomerzál) az oltóanyagban?

Nincs.

Hogyan történik az oltás beadása?

Aki szeretné gyermekét beoltatni, ne késlekedjen, ha meghozta a döntést, minél előbb jelentkezzen!*

A nem krónikus betegeknek vényre felírom az oltóanyagot, a Sóstó patikában azonnal kiváltható, ezt követően vállba, mélyen izomba adjuk. Az oltóanyagok ára 1500-2000 Ft között mozog, egészségpénztári kártyára is megvásárolhatók, az oltás beadásáért nem kérek pénzt, bár a jogszabályok ezt lehetővé tennék. Nagyon kérem a szülőket, hogy a gyermek oltási könyvét hozzák magukkal!

*Erre azért is kérem Önöket, mert november 4-től két hétig összevont rendelést tartok, célszerű lenne az oltások zömét még ezt megelőzően beadni!

Végül két írásra hívnám fel a figyelmüket:

1./ Budai professzor úr cikke a témáról innen érhető el.
2./ A homeopátia kínálta megelőzési és gyógymódokról pedig ide kattintva tájékozódhatnak.

Amennyiben kérdésük van a témában, bátran tegyék fel a cikk alján található helyen, igyekszem rövid időn belül válaszolni.