Cukorbetegség

 Szerző: - 18:51
jan 032011
 


***

Cukorbetegségnek – diabetes mellitusnak, diabétesznek – nevezzük azt a krónikus anyagcserbetegséget, amikor a vércukorszintet normális értéken tartó hormon, az inzulin termelődése nem elegendő, vagy teljesen leáll. Az inzulint a hasnyálmirigy úgynevezett béta-sejtjei termelik. A gyermekkori cukorbetegség esetében szinte száz százalékban az inzulin termelés teljes leállásával szembesülünk, amelynek oka, hogy a szervezet – ma még ismeretlen okból – a béta-sejteket elpusztítja.

Írásomnak az ad aktualitást, hogy évről évre növekszik a cukorbetegek száma és megjelenése egyre fiatalabb életkorra tolódik. Ha nem történik időben orvosi beavatkozás, akkor a néhány nap alatt egekbe kúszó vércukorszint olyan anyagcsere-összeomláshoz vezethet, hogy a beteg akár kómába is eshet!

Mire figyeljünk? Ha azt észleljük, hogy a gyermek állandóan szomjas, feltűnően sok folyadékot fogyaszt, ha gyakran, nagy mennyiségű, híg vizeletet ürít, fogy, akkor sürgősen forduljunk orvoshoz! Intő jel még a száraz nyelv, az acetonszagú lehelet. Minél hamarabb kezdjük a betegséget kezelni, annál könnyebb a felborult anyagcserét helyrehozni. Ha a vizeletben cukor mutatható ki, szinte biztos, hogy a kórisme cukorbetegség. Nem lehet elég nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a fenti tünetek észlelése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható, azonban megfelelő életmóddal, táplálkozással és inzulin adagolásával a gyermek teljes életet élhet, vércukorszintje normális értékek között tartható, így a későbbi szövődmények kialakulása megelőzhető.

A cukorbeteg gyermekek számának emelkedése nem jelenti azt, hogy valamennyiünknek rettegnünk kellene saját gyermekünk megbetegedésétől, nincs szó valamiféle “járványról”, de jó ha tudatában vagyunk annak, hogy sok folyadék ivása és gyakori nagy mennyiségű vizeletürítés esetén célszerű lehető leghamarabb orvoshoz fordulni.