Agyhártyagyulladás

 Szerző: - 07:36
Már 052011
 

A lassan mögöttünk maradó héten, sok szülő aggodalommal telve keresett meg, hogy volna-e lehetőség arra, hogy gyermekét beoltsuk “agyhártyagyulladás ellen”. Kérdésemre, hogy miért jutott most ez eszükbe, azt a választ kaptam, hogy a kereskedelmi televíziók agyhártyagyulladás járványról harsognak.

A szülői érdeklődés fájdalmas emlékek sebeit tépte fel bennem. Amíg kórházban dolgoztam, ritkán ugyan, de birkóztunk a halállal, amely agyhártyagyulladásban megbetegedett kisgyermeket akart elragadni közülünk. Bármit tettünk, gyakran kevesek voltunk és egy tegnap még a játszótéren hintázó kisgyermeket másnapra elveszíteni – nemcsak a szülők, hanem a gyerekgyógyász lelkébe is égő sebet üt. Láttam agyhártyagyulladásból maradéktalanul felgyógyuló gyermeket is, de láttam súlyos maradványtünetekkel életben maradót is.

Kérem Önöket, hogy szánjanak hat percet az alábbi film megtekintésére, amelyben egy szülő, – általam és még nagyon sokak által rendkívül szeretett, tisztelt, becsült és nagyra tartott zenész – Nyerges Attila elbeszéli kisfia elvesztését.

 

+++
Már sokszor hallottam, olvastam Nyerges Attila fájdalommal átitatott szavait, mindig felrémlik bennem egy érzés: akár én is lehettem volna az az orvos, aki gyomorrontást diagnosztizált a kisfiúnál. Ennyire vékony jégen táncolunk nap mint nap, ezért van, hogy néha időnként bennünk is elszakad a cérna és vérmérsékletünktől függően túlreagálunk bizonyos dolgokat. De beszéljünk inkább az agyhártyagyulladásról…

1993-ban, amikor Nyerges Balázst elveszítették szülei, még nem volt védőoltás, amely védettséget adhatott volna a kisfiú számára. Ma már biztonságos oltóanyagok érhetők el, csak kevesen használjuk ki a bennük rejlő lehetőséget.

Agyhártyagyulladás a központi idegrendszer burkainak gyulladása, amely rendkívül gyors lefolyású, súlyos, sok esetben halálhoz, vagy maradandó idegrendszeri károsodáshoz vezető betegség. Ha a védőoltások szemszögéből nézzük – bár a mindennapi szóhasználatban azt mondjuk, hogy pl. “agyhártyagyulladás ellen” oltunk – ez így nem teljesen helytálló, mert védőoltást mindig egy bizonyos megbetegedést okozó kórokozóval szemben adunk. Az agyhártyagyulladás gyűjtőfogalom, de nem fejezi ki azt, hogy számtalan mikroorganizmus okozhatja a megbetegedést. Sokan nem is tudják, hogy a kötelező védőoltások egyik összetevője a H.influenzae nevű baktérium elleni vakcina, ez a kórokozó is okozhat agyhártyagyulladást, ám ezzel szemben gyermekeink védettek. Ugyanez igaz a S.pneumoniae nevű baktériumra is, amely ma még fakultatív*, ám díjtalan védőoltás, 2, 4, és 18 hónapos korban tanácsoljuk beadását, ezzel a lehetőséggel szinte mindenki él is.

*Azóta kötelezővé tették.

Van egy fakultatív oltás, amelyik a N.meningitidis nevű baktériummal szemben alakít ki védettséget. Hangsúlyozom: nem az agyhártyagyulladással szemben, hanem egy bizonyos agyhártyagyulladást okozó baktériummal szemben! Még bonyolultabb a helyzet: a N.meningitidisnek is van többféle, úgynevezett szerotípusa, ezek közül is csak a “C” jelűvel szemben nyújt védelmet az oltóanyag. Nem vagyunk mindenhatóak, nem tudunk száz százalékos védelmet nyújtani, de azokat az eszközöket sem használjuk ki, amelyek a kezünkben vannak! *Kiegészítés: jelen írás megjelenése óta elérhető a B típusú kórokozó elleni vakcina is.

Visszatérve a jelenlegi “agyhártyagyulladás járvány”-hoz, elmondom, hogy tegnap felhívtam a Tisztiorvosi Szolgálatot, azt a választ kaptam, hogy Fejér megyében agyhártyagyulladásban tavaly két ember betegedett meg, idén eddig egy! Nagyon alacsony szám, de a megbetegedettek számára az arány: száz százalék! Ezt kell szem előtt tartanunk.

Befejezésül a védőoltásról. Két hónapos kortól adható, ha egy éves kor alatt kezdjük el az oltást, akkor két hónap múlva egy ismétlésre van szükség és két éves korban még egy emlékeztető oltásra. Egy éves kor betöltése után adva az első vakcinát, mindössze egy adag beadása szükséges. Nehéz döntés ez szülőnek, orvosnak egyaránt. Hiszen két hónapos korban eleve két oltást adunk, háromszor megszúrni egy kisbabát… arról nem beszélve, hogy nincs is olyan testtájék, amely megfelelő erre a célra! Átgondolva a dolgot, a jövőben azt a gyakorlatot fogjuk követni, hogy a három hónapos kötelező oltással adjuk be az első, majd öt hónaposan a második vakcinát – ha erre a szülő igényt tart. Mert egy éves kor alatt is megbetegedhet gyermekünk agyhártyagyulladásban! A rendelkezésre álló egyik oltóanyagról ide kattintva olvashatnak tájékoztatást.

  4 hozzászólás - “Agyhártyagyulladás”

 1. Mintha csak éreztem volna az ügy aktualitását: http://www.mno.hu/portal/773424

 2. Én beadattam a lányomnak(6 hónapos) márciusban ezt az oltást,de nem 2300ft-ot fizettem hanem 6900-at!!!!!
  Neis vac-c oltóanyaggal!!
  Ez hogy lehet?
  Kiadja vissza nekem ezt 4600ft-ot???

  Klaudia

 3. Tisztelt Murányi Klaudia! A recept nyomtatása során véletlenül rossz helyre tettük az “X”-et. Fáradjon be kérem a rendelőbe és én fogom Önnek a különbözetet visszafizetni. Bármikor rendelkezésére áll az összeg, szeretettel várjuk. (Ha már a gyógyszerészben nem volt annyi tisztesség, hogy a recept kiváltásánál felhívja tévedésünkre a figyelmét.)

 4. A probléma aktualitására mutat egy közelmúltban megjelent sajtóhír,amely ide kattintva olvasható.