dec 182011
 

Az ősz kezdetétől a tavasz végéig, vagy közösségbe kerülés előtt sok szülő felteszi a kérdést, vajon hogyan tudná elkerülni, hogy gyermeke végigbetegeskedje a telet? Legtöbben valami csodagyógyszert, varázsvitamint szeretnének, ám ezekkel nem szolgálhatunk.

Tudomásul kell azt is vennünk, hogy a betegségek az élet velejárói. Egy vírusfertőzés, az azzal járó lázzal, náthával, köhögéssel kellemetlen, ám nem tragikus dolog. Érdemes elgondolkoznunk, vajon nincs-e szüksége a fejlődő gyermeki szervezetnek és immunrendszerének ezekre? Régi gyermekgyógyászok mondták: ” A beteg gyermekek négyötöde minden orvosi beavatkozás ellenére, magától gyógyul, a maradék egyötödre viszont nagyon oda kell figyelnünk!” Talán nem helyes kifejezés a “banális betegség”, de ezek kiállása valójában erősítik a szervezet védekezőképességét.

Teljesen érthető, ha a szülők mégis aggódnak, ha a gyermek betegeskedik, visszatérően, vagy elhúzódóan köhög, állandóan csorog az orra és hosszan folytathatnám. Mit lehet tenni ilyenkor?

Az “immunerősítés” talán legfontosabb lépése az lenne, hogy már lappangó betegséggel se engedjük a gyermeket közösségbe, ugyanis ebben az állapotban sokkal fogékonyabb az ott cirkuláló kórokozókra, másrészt társai egészségét is veszélyezteti. Ugyancsak nem érdemes félig gyógyultan visszaküldeni, hasonló okok miatt!

Korábban szó esett arról, hogy mennyire fontos, hogy a gyermek alvásszükséglete, mozgásigénye ki legyen elégítve. A rendszeres intenzív sportolásnál aligha van jobb immunerősítés. Ugyancsak nem lehet eléggé hangsúlyozni, a helyes táplálkozás szerepét! Ez nagyon nehéz probléma, hiszen számtalan gyermek válogatós, rossz étvágyú, rendszertelenül étkezik, stb. Az “élelmiszer” néven polcokra kerülő anyagok nagyon sok esetben igazából alkalmatlanok emberi táplálékul… Sietve hozzáteszem: csecsemők számára az ANYATEJ a tökéletes táplálék, mind rövid- mind hosszútávon az ellenállóképesség kulcsa, legalább az első életéveben történő szoptatás!

Sokan azt gondolják, hogy a jól reklámozott vitaminkészítmények megoldást kínálnak. Ez annyiban igaz, hogy a vitaminhiányos állapotok hajlamosítanak különféle betegségekre és ugyanez elmondható a szervetlen (ásványi) anyagokról, esszenciális zsírsavakról, fehérjékről, szénhidrátokról, zsírokról is! Ugyanakkor egy egész iparág alakult, hogy étrend-kiegészítőkkel és multivitaminokkal éljünk és őrizzük meg egészségünket. Valóban, a silány minőségű tápanyagokból hiányzó összetevőket pótolnunk kell! Csak nem mindegy, hogy miből, mennyit és hogyan… A legjobb megoldás az, ha természetes módon, a táplálékkal elégítjük ki szervezetünk szükségletét. Ehhez komoly körültekintéssel, tudatosan kell kiválasztanunk mindazokat az összetevőket, amelyekből étel kerül családunk asztalára. Túlhajszolt életünkben ez nem könnyű, de talán nem lehetetlen feladat!

Ha mégis ragaszkodunk “immunerősítők” szedéséhez, erre is van lehetőségünk. Nem kívánok készítményeket reklámozni, de vannak olyan vényköteles szerek forgalomban, amelyek bizonyítottan hatásosak, de nem mindenhatók! Magam is számtalan páciensnek írom ezeket, veszélytelen, mellékhatással nem bíró szerek. A homeopátia is sok lehetőséget kínál a szervezet védekező erejének mozgósítására.

Összefoglalva: kis betegség nem nagy baj, lappangó betegséggel küzdő, beteg, vagy lábadozó gyermekünket tartsuk távol a közösségtől; intenzíven sportoljon; helyesen táplálkozzon; ha szükséges szedjen vitaminokat, étrend-kiegészítőket, de legyünk ezek használatában nagyon körültekintőek! Végső esetben kérhetünk fakultatív oltásokat, írathatunk immunerősítő készítményeket is.