Görcsrohama van

 

Görcsrohama van

A jól beállított epilepsziás gyermeknél görcsrohamok ritkán fordulnak elő. Erre az esetre ellátjuk őket a végbélbe adandó készenléti gyógyszerrel.

A rohamok rendszerint maguktól megszűnnek és a rohamozó rövidesen magához tér. Ezért általában nincs szükség orvosi beavatkozásra, mentőkre, kórházba szállításra. Ez alól az általános szabály alól vannak kivételek:

– ha nem ismert, hogy epilepsziával élő emberrő1 van szó, mivel a roham súlyos betegség első jele is lehet,
– ha újabb roham keletkezik az első után, vagy még annak megszűnése előtt,
– ha a roham maga (nem a feltisztulás) 5 percnél tovább tart, – ha a roham kapcsán sérülés keletkezett.

Egyébként csak azt kell biztosítani, hogy a roham kapcsán ne jöjjön létre sérülés vagy más bántalom. Sokszor elég, ha a beteg fejét egy párnára vagy összehajtott ruhára helyezzük, megoldjuk a ruháit (különösen a nyakán) és féloldalra fektetjük. Nem kell rögzíteni vagy bármilyen mozgásában korlátozni. Vigyázni kell, hogyha rángások vannak, ne verje be a fejét vagy a végtagjait. Biztosítsuk a szabad légzést. Ha tartósan nem vesz levegőt és elkékül, két kézzel az állkapocs mögé nyúlva, ugyanakkor hüvelykujjal az alsó állkapcsot megnyitva a nyelvet előbbre helyezhetjük, és ez sokszor elég a légzés szabaddá tételére, különösen ha egyúttal a fejét is oldalra fordítjuk. Ne tegyünk a beteg szájába semmiféle eszközt (fakanál, gumi), hogy a nyelvharapást megakadályozzuk, mert ezzel csak felesleges sérülést okozunk.

Gyakorlati teendők lázgörcs esetén

Bármennyire is ijesztő látvány egy eszméletlen, rángatózó kisgyerek, a szülőknek nem szabad pánikba esni! A közhiedelemmel ellentétben semmit sem kell a szájába tenni, nem kell lefogni a gyermeket, szájába belefújni, csak arcával együtt oldalára fordítani, ugyanis leginkább így akadályozható meg a félrenyelés.

Egyszerű lázgörcsnél amikor a roham általában 10 percen belül szűnik nem szükséges azonnali segítséget hívni, viszont érdemes minél hamarabb felkeresni a gyermekorvost és kideríteni a láz okát. Amennyiben a lázgörcs 10 percnél tovább tart, a szülők hívjanak mentőt, hogy szakszerű ellátásban részesüljön a gyermek. A lázgörcsön már átesett gyermek szüleit megelőzésképpen ellátjuk végbélbe adható gyógyszerrel, amely gyorsan felszívódva 4-5 perc alatt oldja a görcsöt. Ha diazepam sem szünteti 10 perc alatt a rohamot, szintén mentőt kell hívni.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..