Lázcsillapítás

 

Lázcsillapítás

A normális testhőmérséklet jelentős mértékű emelkedése, vagyis a láz számos betegség egyik fontos tünete. Egyénenként és napszakonként változhat a normális testhőmérséklet; vagyis ismételten 37 °C felett mért érték, nem jelez minden esetben betegséget.

Nagyon fontos a lázmérés módja! Álláspontom szerint hőre táguló folyadékkal feltöltött hagyományos lázmérők a legmegbízhatóbbak. Csecsemők és kisdedek esetében célszerű a végbélben mérni a hőmérsékletet – ekkor 0,5 °C-ot vonjunk le a mért értékből -, nagyobb gyermekeknél pedig hónaljban mérjünk, gondosan ügyelve a hőmérő helyes tartására. (Digitális- és fülhőmérők is használhatók, de áramforrásuk gyengülése, lemerülése esetén megbízhatatlanok.)

Mikor csillapítsunk lázat ? Erre nézve nincsenek merev szabályok . Általában 38 °C-os láznál javasoljuk lázcsillapító bevételét, ez alatt a szervezet védekező mechanizmusai intenzívebben működnek. Legyengült, kiszáradt, lázgörcsön átesett gyermeknél korábban és intenzívebben kell a lázcsillapítást kezdenünk! A gyógyszerek és /vagy a hűtés mellett nagyon gondosan ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is! Ne bugyoláljuk be, ne tegyünk több takarót a lázas gyermekre, mert azzal meggátoljuk a hőleadást!

Hogyan csillapítsunk lázat ? Gyógyszeresen és/vagy hűtéssel

A lázcsillapító gyógyszerek nem veszélytelen készítmények, számtalan mellékhatásuk lehet, túladagolásuk pedig komoly mérgezéshez, akár májelégtelenséghez is vezethet ! Alapvetően fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik készítménynek mi a hatóanyaga, mert ha paracetamol tartalmú kúpot (pl. Mexalen) és szirupot (pl. Panadol-baby) együtt alkalmazunk, máris túladagoltuk a gyógyszert! Arra is ügyeljünk, hogy számos meghülésre javasolt gyógyszer is tartalmazhat lázcsillapító hatóanyagot! Mindig tartsunk otthon lázcsillapítót és utazás esetén is vigyük magunkkal! Gondosan őrizzük meg a gyógyszerhez mellékelt útmutatót, mert ezen feltüntetik az adagolásra vonatkozó tudnivalókat és a lehetséges mellékhatásokat is.

Tablettát, szirupot, vagy kúpot használjunk ? Hányás esetén célszerű kúpot adni, más esetekben a tabletta, vagy a szirup is hatásos.

A lázcsillapításra használt gyógyszerek (hatóanyagok szerint):

  • Paracetamol
  • Ibuprofen
  • Amidazophen

Szalicilátoknak (Aszpirin, Kalmopyrin) a gyermekkori lázcsillapításban nincs helyük !

Hűtés során hőelvonással csillapítjuk a lázat. Hűtőborogatással langyos vízbe áztatott lepedővel tekerjük körbe a gyermeket nyaktól lefelé a törzset, majd a textília átmelegedésekor (5-10 perc múlva) cseréljük. Hűtőfürdőt úgy készítsünk, hogy a gyermeket kb. 38 °C-os vízbe ültetjük és fokozatosan 4-5 °C fokkal hűtjük. Mindkét módszert addig alkalmazzuk, amíg elérjük a 38-38,5 °C testhőmérsékletet. A csuklóra, bokára tekert nyirkos zsebkendő nem hűtőborogatás, teljesen hatástalan!

Ha gyermekünk lázas ne essünk pánikba ! Nyugtassuk meg, itassunk vele sok folyadékot és orvoshoz fordulásig gyógyszeresen és/vagy hűtéssel csillapítsuk a lázát! Legyünk tisztában azzal, hogy az antibiotikumok nem lázcsillapítók! Ha van otthon maradék gyógyszerünk, önhatalmúlag ne kezdjünk antibiotikumot adni, mert az csak orvosi javaslatra történhet.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..