A védőoltásokról

 

A védőoltásokról általában

A XX. század medicinája igazi áttörést a korábban vezető halálok, a fertőző betegségek esetében hozott. Köszönhető ez elsősorban a védőoltásoknak és az antibiotikumok felfedezésének (természetesen nem elfelejtkezve a javuló élet- és higiéniés körülményekről sem).

Mit nevezünk fertőző betegségeknek? Azokat a kórokozók által előidézett kórképeket, amelyek nagyon sokszor halálhoz, maradandó egészségkárosodáshoz vezetnek. Az emberi testnek nincs olyan szerve, amelyet kórokozók ne lennének képesek megtámadni! A régi idők szakemberei megfigyelték, hogy bizonyos átvészelt fertőző betegségek többet nem ismétlődnek meg az élet során. A kutatások eredményeként felismerték: a kiállott betegségre emlékszik a szervezet védekező rendszere (az immunrendszer) és bár újra meg újra találkozik a kórokozókkal, ez megakadályozza a betegség ismétlődését.Ez a felfedezés vezetett az oltóanyagok előállításához és alkalmazásához. Maga vakcina olyan anyag, amelyet az immunrendszer kórokózóként ismer fel, kialakítja vele szemben az immunulógiai memóriát, azonban betegséget nem okoz.

Ez a felismerés indította el a védőoltásokat útjukon, amely eredményeként elmondhatjuk, hogy a Föld megszabadult a feketehimlőtől! Orvosgenerációk nőnek fel úgy, hogy a mumpszot, rózsahimlőt, kanyarót csak a tankönyvek leírásaiból ismerik. Mindezeket a védőoltások bevezetésének köszönhetjük!

A részletek taglalása előtt érdemes néhány alapfogalmat tisztázni. Oltást nem betegséggel, hanem kórokozóval szemben adunk. Megkülönböztetünk kötelező és nem kötelező (fakultatív) oltásokat.

A védőoltások beadása orvosi feladat. A kötelező védőoltások díjtalanok. A fakultatív oltásokat receptre, gyógyszertárban szerezhetjük be. Nagy felelősség hárul Önökre abban, hogy a kiváltott oltóanyagot a beadás idejéig szakszerűen szállítsák és tárolják. Mindenkinek azt javaslom: beszélje meg gyógyszerészével, hogy mikor lesz szükség az oltóanyagra, és közvetlenül a beadás előtt hozzuk csak el a patikából.

Valamennyi oltás beadása után még fél órát töltsünk a rendelő közvetlen közelében, figyelve az esetleg fellépő rendellenességeket. Korábbi oltási reakciókról, szövődményekről, a családban előforduló allergiákról még az oltás beadása előtt tájékoztassuk az orvost!

Az oltásokat nemcsak saját rendszerünkben, hanem a beteg tulajdonát képező oltási könyvben is kötelességünk dokumentálni, gondosan őrizzük, védőoltás beadásakor mindig vigyük magunkkal!

A kötelező védőoltások

A kötelező védőoltások keretében az alábbi betegségek kórokozóival szemben oltunk:

  • BCG – tuberculosis
  • Diphtheria – torokgyík
  • pertussis – szamárköhögés
  • tetanusz
  • mumpsz
  • rózsahimlő
  • kanyaró
  • járványos gyermekbénulás
  • Haemophilus influenzae (agyhártyagyulladás egyik formájának a kórokozója, semmi köze az influenza vírushoz!)
  • Fertőző májgyulladás B típusú vírusa ellentétes
OLTÁSI NAPTÁR
Oltás Életkor Megjegyzés
FOLYAMATOS OLTÁSOK
BCG 0-6 hét Általában szülészeti intézményben
DTPa + IPV + Hib 2 hónap .
DTPa + IPV + Hib 3 hónap .
DTPa + IPV + Hib 4 hónap
MMR 15 hónap
DTPa + IPV + Hib 18 hónap
DTPa + IPV 6 év
KAMPÁNYOLTÁSOK*
dT 11 év szeptember hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők)
MMR revakcináció 11 év október hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők)
Hepatitis B 14 év az I. oltás szeptember hónapban az általános iskolák VIII. osztályában (8. évfolyamot végzők)

*Az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak

BCG = Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag
DTPa = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag
Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag
IPV = inaktivált poliovírus vakcina
MMR = morbilli-mumpsz-rubeola elleni vakcina
dT = diftéria-tetanusz oltóanyag emlékeztető oltás céljára

Az oltások beadása tanácsadáson illetve iskolai kampányoltások keretében történik. Nagyon fontos, hogy valamennyi védőoltás időben beadásra kerüljön, hogy megfelelően dokumentálva legyen a gyermek oltási könyvében is! A jogszabályok tiltják az oltásoknak a beteg otthonában történő beadását!

Fakultatív védőoltások

A szülő kérésére, gyermekgyógyász javaslatára adható oltások. Általában receptre, gyógyszertárakban szerezhetők be. Alábbi összeállításom célja elsősorban az, hogy tájékoztassam Önöket a jelenleg elérhető fakultatív védőoltásokról és azokat röviden ismertessem. Bővebb és részletes információk az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, az alábbi címen érhetők el: http://www.vacsatc.hu/

A jelenleg elérhető fakultatív oltások:

Streptococcus pneumoniae

A baktérium tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, középfülgyulladást valamint szepszist okozhat. A vakcinát az állam díjtalanul biztosítja. Már két hónapos kortól beadható, így jól beilleszthető a kötelező védőoltások mellé. A gyermek életkorától függ, hogy mikor és hány oltást kell beadnunk. A veszélyeztetett gyermekek oltása rendkívül fontos, de súlyos, akár halálos kimenetelű kórképektől menthetjük meg egészséges gyermekünket is.

Vissza a fakultatív védőoltásokhoz

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás

A kullancsok rendkívüli mértékben elszaporodtak, különféle betegségek kórokozóit hordozhatják, amelyek csípéssel juthatnak be az emberi szervezetbe. Sajnos a Lyme borreliosis (Lyme-kór) kórokozója ellen nincs oltás, azonban a betegség antibiotikumokkal meggyógyítható. Ugyanez nem igaz az agyvelőgyulladás vírusára, amelyet szintén fertőzött kullancs hordozhat, de járványt okozott forralatlan kecsketej fogyasztása is. A betegség halált, vagy maradandó idegrendszeri károsodást okozhat, amely ellen hatékony védőoltás áll rendelkezésünkre. Az alapimmunizálás három részoltásból áll, amelyet két év alatt adunk be, majd ettől számított három évenként kell egy emlékeztető oltást beadni.

Részletes információk az alábbi helyen találhatók: http://www.kullancs.hu/laikusoknak.php?lang=hu&pageID=1

Vissza a fakultatív védőoltásokhoz

Influenza

Minden esztendőben ősztől tavaszig kisebb-nagyobb járványokat okoz az influenzavírus. Védőoltást a krónikus betegségben szenvedőknek az ÁNTSZ térítésmentesen biztosítja, ezen kívül számos korszerű vakcina váltható ki receptre. Mivel az influenzavírus évről évre változik, az oltást minden évben meg kell ismételni, annak összetételét a WHO útmutatása alapján állítják össze. Gyakran hallott tévhit, hogy az oltási szövődmények súlyosabbak, mint maga a betegség. Ez nem állja meg a helyét, a ma használt oltóanyagok biztonsága jó. Az influenza kellemetlen, súlyos betegség, szövődményei akár halálosak lehetnek. A beadás optimális időpontja: minden év október-november hónapja.

Vissza a fakultatív védőoltásokhoz

Bárányhimlő

A köztudatban a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség, ugyanakkor súlyos szövődményekkel járhat, úgy tűnik napjainkban ezek száma emelkedik. Nagyon fontos azokat a serdülő lányokat beoltani, akik biztosan nem estek át a fertőzésen, mivel a későbbi várandósság során a fertőzés rendkívül súlyos magzati károsodást okozhat! Mai ismereteink szerint az oltás éppen olyan erős és tartós védettséget ad a bárányhimlővel szemben, mint az átvészelt betegség. 9 hónaposnál idősebb gyermekek olthatók;  két adagot kell beadni.

Vissza a fakultatív védőoltásokhoz

Meningococcus

A N.meningitidis baktérium amennyiben agyhártyagyulladást okoz, az rendkívül súlyos, gyors lefolyású, sokszor halálhoz vezető betegség!. Több oltóanyag áll rendelkezésünkre a megelőzéséhez, célszerű az első oltást két hónapos korban beadni, ez esetben két hónap múlva emlékeztető oltás szükséges. Egy évnél idősebb gyermekek számára egy adag vakcina elegendő. Sajnos a rendelkezésünkre álló oltóanyagok nem védenek meg az agyhártyagyulladást okozó valamennyi típustól, de a halálos betegség esélye így is csökkenthető. Leginkább a csecsemők és kisdedek, valamint a serdülők, fiatal felnőttek veszélyeztetettek.

Vissza a fakultatív védőoltásokhoz

Rotavírus

Rotavírus erős hasmenéssel, hányással, lázzal járó fertőző betegséget okoz. Gyermekközösségekben igen gyakran helyi járványok fordulnak elő. Gyors lefolyású betegség, amely olyan nagymértékű folyadékveszteséggel járhat, hogy az csak kórházi körülmények között, cseppinfúzióval rendezhető. Szájon át adandó, nagyon hatékony oltással áll a rendelkezésünkre. 6 hetes kortól lehet az első oltást adni 20 hetes korig, majd négy hét múlva az oltás ismétlése szükséges. 20 hetes kor betöltése után az oltás beadására nincs lehetőség. Két éves korig biztosan védettséget ad a rotavírus kiváltotta hasmenéssel szemben.

Vissza a fakultatív védőoltásokhoz

Humán papillomavírus

Európában 18 percenként hal meg egy nő méhnyakrákban, Magyarországon évente 580 beteget vesztünk el! A rák kialakulását elősegítő vírusok ellen ma már rendelkezésünkre áll hatékony és biztonságos vakcina. Érdemes a serdülő lányokat a nemi élet megkezdése előtt beoltanunk, de ezt követően is hatékony az oltás. Felnőtteknél a vakcina beadása előtt el kell végezni a rákszűrést! Mai ismereteink alapján az oltás legkevesebb nyolc év védelmet biztosít ! Fél év alatt három oltásból álló sorozatot kell beadnunk. Székesfehérvár Önkormányzata nem kis anyagi áldozatvállalással, minden évben egy meghatározott életkorú leánypopuláció részére díjtalanul biztosítja az oltóanyagot.

http://www.hazipatika.com/topics/mehnyakrak/articles/Lehetoseg_a_mehnyakrakmegelozesere?aid=20070419111140

Vissza a fakultetív védőoltásokhoz

Utazás előtti védőoltások

Mediterrán, trópusi utazások előtt nagyon fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy milyen védőoltásokat tanácsos illetve kötelező beadatnunk. Felhívom betegeim figyelmét arra, hogy ezeket az oltásokat kellő időben, esetenként jóval az utazások tervezett megkezdése előtt be kell adni!

Külföldi tanulmányok megkezdése előtt is időben tájékozódjunk a célország követelményeiről, hogy az esetlegesen szükségessé váló védőoltásokat időben beadathassuk.

Részletes információk az alábbi helyen érhetők el:

http://www.oek.hu/oek.web?to=11&nid=209&pid=1&lang=hun
http://www.utazaselott.hu/utazasi-oltasok.html

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..