Szoptasson !!!

 

Gyermekünk Isten ajándéka. Szülöi felelősségünk óriási, rajtunk áll, hogy utódaink milyen egészségi állapotban indulnak el az életbe, mivel vértezzük fel őket. Mi köze mindennek a szoptatáshoz ?

Azokat a tudományos kutatásokat, amelyek az anyatejes táplálás előnyeit igazolják, két évtizedes gyermekgyógyászati munkám során szerzett tapasztalataim teljes mértékben alátámasztják. Ugyanakkor mélyen elkeserít, hogy a védőnőkkel közös erőfeszítésünk, segítőkészségünk ellenére is sokkal kevesebben szoptatnak, mint tehetnék! Kimutatták: a nők 98%-a képes szoptatni, a gyakorlatban azonban ez nincs így.

Kevés területen találkozunk annyi tévhittel, alulinformáltsággal mint amely a szoptatást övezi! „Vizes a tejem”, „csúnya lesz a mellem” és hasonló ostobaságok garmadáját halljuk nap mint nap…

Az anyatej egy csepp élet ! Szüksége van rá a babának, de szükséges a várandósság után az anya számára is. A szoptatás meghittségét, a bőrkontaktust semmi nem pótolja!

Milyen előnye van az anyának a szoptatásból? Kimutatták: csökkenti az emlő- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Korábban nyeri vissza a szülés előtti testsúlyát. Gyermekével bensőségesebb, erősebb lelki kapocs alakul ki, mint szoptatás nélkül.

Milyen előnye van a babának a szoptatásból? Az anyatej mindig kielégíti a gyermek aktuális szükségletét. Összetétele (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok, stb.) ideális. Hőmérséklete pont megfelelő. Olyan immunfehérjéket tartalmaz, amelyek megakadályozzák számos fertőzés kialakulását, hosszútávon rengeteg krónikus betegség (asztma, allergia, gyulladásos bélbetegségek, cukorbetegség stb.) kifejlődését. Azt is kimutatták, hogy az anyatejjel táplált babák szellemi-lelki fejlődése jobb, mint a tápszereseké. Az anyatej mindig készen van, hozzáférhető, steril és a létező legolcsóbb táplálék!

A tápszerek nagyon sok tekintetben az anyatejet utánozzák, azonban alapvetően tehéntejből készülnek. A mi kisbabánk pedig nem borjú !!! Vagyis minőségileg alig emlékeztetnek az anyatej összetételére, drágák, nem sterilek, nem nyújtják a szoptatás fent leírt előnyeit. A tápszerek szükséges rosszak: biztosítják, hogy gyermekünk ne haljon éhen, másra nem valók!

Meddig szoptassunk? Ma azt tartjuk ideálisnak, ha a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap. Ezt követően viszont szükséges a hozzátáplálás. Előnyös, ha a gyermek 1 éves koráig szopik még, de az elválasztás idejét akár két esztendős korra is kitolhatjuk.

A szoptatáshoz elsősorban kellő akaratra és elhatározásra van szükség. A helyes szoptatási technikát az anya és a gyermek együtt tanulja meg, ebben a védőnők minden segítséget megadnak. Ennek érdekében soha ne dugjunk cumit a gyermek szájába, nincs rá szüksége! Életkortól és egyéni igénytől függ a szoptatás gyakorisága, két szoptatás között minimum két óra teljen el. Főszabályként elmondhatjuk, hogy egy nap a csecsemő a testsúlyának másfélszeresét kell megkapja, például egy 5 kg súlyú baba igénye kb. 5X1,5=7,5 vagyis 750 g anyatejre van legkevesebb szüksége. Célszerű beszerezni egy pontos mérleget és mérni, feljegyezni a szopott mennyiségeket. Később, ha a szoptatás már sínen van, a gyermek súlyfejlődése megfelelő, a mérés elhagyható.

Sikeres anyatejes táplálásért nem lehet elég áldozatot hozni, de az erőfeszítések később ezerszer megtérülnek. A kellő ideig szoptatott babából egészségesebb, okosabb kisgyermek, majd felnőtt válik. A magunk részéről minden segítséget igyekszünk megadni ehhez.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..