Fullad

 

Fullad

Nehézlégzést leggyakrabban asztmás roham és gégegyulladás okoznak.

Asztmás roham

Kivizsgált és megfelelően gondozott gyermeknél ritkán fordul elő, azonban lehet kezdődő asztma első tünete is. Általában köhögési rohamot észlelünk, kilégzése nehezített, kapkodó, zihál, mellkasa sípol, légzésszáma nő. A szegycsont feletti árok belégzéskor behúzódik, orrszárnyi légzést láthatunk. Asztmás betegeinket ellátjuk rohamoldó gyógyszerekkel. Első lépésként két szippantás Ventolint adjunk, amely 60 percen keresztül 20 perces időközzel ismételhető. Ugyancsak használhatunk a Ventolin mellé Atrovent spray-t, vagy ezek helyett, a két készítmény kombinációját Berodual aerosolt. Kisgyermeknek a belélegezhető gyógyszereket lehetőleg megfelelő segédeszközzel (nebuhaler, babyhaler stb.) alkalmazzuk. A szteroid tartalmú pipák (Pulmicort, Flixotide) nem rohamoldásra, hanem megelőzésre valók. Az utóbbi években visszaszorultak a theophyllin tartalmú készítmények, azonban roham esetén a felsorolt rohamoldók mellé adhatunk Diaphyllint vagy Theospirexet. A theophyllines kúpok hatásossága – bizonytalan felszívódásuk miatt – erősen kétséges.

A fentiek eredménytelensége esetén azonnal vegyük igénybe a sürgősségi ellátást (mentőszolgálat, ügyelet, sürgősségi kórházi ambulancia). Sikeres rohamoldás után keressük fel gondozó orvosunkat, hogy megbeszéljük azokat a teendőket, amelyek az újabb asztmás roham kialakulását megelőzhetik.

Gégegyulladás (laryngitis, krupp-szindróma)

Hirtelen kialakuló nehézlégzés, leggyakrabban az esti, éjszakai órákban jelentkezik. Rekedtséget, ugató köhögést észlelünk, a légzés nehezített, kapkodó. A légutak legszűkebb része, a hangrés gyullad be ilyenkor, ez több-kevesebb vizenyővel, duzzanattal jár, a hangrés beszűkül, így nem biztosított a megfelelő gázcseréhez szükséges légáramlás. A hangrés elzáródása fulladást okozhat.

Súlyos esetben azonnal vegyük igénybe a sürgősségi ellátást! Azokat a betegeket, akiknél ismert a hajlam gégegyulladásra ellátjuk Rectodelttel, a roham kezdetén azonnal adjunk be egy 30 mg-os kúpot. Nyugtassuk meg, bőségesen itassuk. Célszerű a szobát hűteni, szellőztetni és párásítani, erre hideg pára a megfelelő. Lehet Flixotide vagy Pulmicort spray-vel inhalálni. Antihisztaminok (pl. Suprastin) károsak, mert szárítják a nyálkahártyát, a Calcimusc injectió hatásossága nem bizonyított. Köptetőket, nyákoldókat, köhögéscsillapítókat laryngitises rohamban ne alkalmazzunk.

Fontos, hogy az asztmás és a laryngitisre hajlamos gyermek utazása esetén mindig legyen nálunk a sürgősségi gyógyszerünk, de otthonunkban is ellenőrizzük ezek meglétét, szavatossági idejüket.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..